För nästan ett år sen bakade jag batch efter batch med pepparkakor tills jag hade ett recept som var så bra att jag ville dela det med er. Här kan ni se det, om ni blir nyfikna.
Nu skulle jag baka en annan sak, som innehåller pepparkakor och tänkte då baka mina egna. Tittade på receptet och kände att det behövde en liten update. För mer smak så bytte jag lite av vattnet mot mörk sirap. Mitt guarkärnmjöl är slut så jag tog mer xantangummi istället och några små justeringar till.

Det här receptet blir allra bäst om man bakar dem direkt när degen är klar. Kyld deg upplever jag att lätt blir lite bubblig när man bakar av dem.Men precis som i mitt första recept så börjar jag med att koka upp vatten, sirap, kryddor och lite bikarbonat, sen får det stå och svalna. Jag blandar smör och socker med en gaffel, tillsätter kryddkoket och blandar vidare med gaffeln. Sen tillsätter jag mjölmixen och blandar samman med gaffeln innan jag tar upp degen på bänk och knådar för hand.

Jag ville testa om man kunde arbeta med degen direkt så jag delade den i två bitar och plastade den ena och la i kylen. Den andra kavlade jag ut till en tunn platta på mjölad bänk. Sen stansade jag ringar och bakade av i ca 10minuter. Lät dem vila på plåten ett par minuter innan jag flyttade över dem på ett galler för att svalna. Faktum är att de blev allra bäst om man bakade dem direkt när degen var klar och inte efter att man kylt dem.

Krispiga, kryddiga och riktigt goda. Denna gången lite mer lättbakade än mitt förra recept.


Recept

MängdIngredienser
ca 650g deg
Kryddkok
30gMörk sirap
75gVatten
6gKanel, mald
6gNejlika, mald
6gIngefära, mald
1gBikarbonat
Mjölmix
165gRismjöl
40gMajsmjöl
40gPotatismjöl
3gBikarbonat
7gXantangummi
125gSmör, rumstemp
160gStrösocker

Metod

 1. Starta ugnen på 175°c varmluft
 2. Väg upp vatten, sirap, kryddor och bikarbonaten till kryddkoket. Koka up i liten kastrull och vispa samtidigt. När det tjocknat (det går väldigt fort) så ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur. Om kryddkoket är för varmt så smälter det smöret och degen blir lösare, vilket påverkar konsistens och resultat
 3. Blanda mjölmixen i en skål, använd en gaffel
 4. Väg upp smör och socker i en bunke och blanda väl med en gaffel
 5. Tillsätt kryddkoket och blanda till en jämn massa
 6. Tillsätt mjölmixen och blanda väl med gaffel
 7. Stjälp upp på bänken och knåda samman, om degen är kladdig så använd lite rismjöl, men undvik om möjligt
 8. Degen går fint att kavla och baka direkt när den är klar,
  (förutsatt att ni inte har sommarvärme i köket och smöret är väldigt mjuk)
 9. Jag delar degen i 2 bitar och kavlar en i taget. Väldigt tunt på lätt mjölad bänk, lyfter försiktigt och för under lite mer mjöl vid behov. Använder även lite mjöl ovanpå. Jag försöker kavla ner degen till ca 1mm så att de blir tunna och fina pepparkakor
 10. Sen stansar jag, tar bort kantbitarna och flyttar mina pepparkakor till en bakplåtsklädd plåt, med en tunn palett eller stekspade i metall och bakar av dem i ca 10-15min, beroende på ugn och tjocklek. Tiden beror helt på hur tjocka dem är och hur varm just er ugn är
 11. Låter dem vila ett par minuter på plåten innan jag flyttar över dem till ett galler för att svalna.
 12. Kantbitarna knådar jag samman och kavlar om och om igen, tills all deg är bakad

Degen går såklart bra att kyla, ta fram den 1-2h innan ni ska baka så att den inte är stenhård när ni ska kavla. Men allra bäst blir den om man bakar dem direkt. För mig väldigt positivt att kunna ”spontanbaka” pepparkakor.

Tips
Om man känner försiktigt under pepparkakan när den svalnat lite på gallret, är den fortfarande lite mjuk så lägg tillbaka den på plåten och stoppa tillbaka den i ugnen nån minut till

19 kommentarer »

  • Hej!
   Jag tror inte att det går lika bra, beroende på ration i deras mjölmix. Min mjölblandning är anpassad efter receptet.
   Men testa gärna, tänk då på att i deras mjölmix är det redan Xantan eller annat bindemedel, så uteslut/minska det från mitt recepet, annars kommer det att bli för hårt.
   Jag provbakar aldrig mina recept med färdiga mjölmixer och vågar därför inte utlova ett lyckat resultat.
   Vänligen Jonny

   Gilla

 1. I de gamla recept jag bakat på med gluten, blandade man även i sockret (farinsocker) i uppkoket och sen lät smöret smälta ner i sockermassan medans den svalnade så det blev en tjock smet. Sen blandade man i mjöl och bikarbonat i smeten till en deg.
  Så min fundering är vad är orsaken till att ha i bikarbonaten i uppkoket ?

  Gillad av 1 person

 2. Lättutbakade, till och med för en treåring! Så stort plus på det. Gick även utmärkt med mjölkfritt margarin.
  Kommer nästa gång experimentera lite med kryddningen, och även lägga till pomerans så jag får det som är min julsmak 😁

  Gillad av 1 person

 3. Tack för ett toppenrecept! Degen var lätt att göra och lätt att hantera. Kakorna höll formen bra i ugnen och var kryddiga och goda även efter gräddning där andra recept jag provat tidigare år mest smakat ”mjöl”. Bästa jag provat hitintills både smakmässigt och hanteringsmässigt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s