Kvällen före första advent, tredje batchen pepparkaksdeg ligger i kylen och vilar, nyss provsmakade, med ett resultat jag är mer än nöjd med. De första bubblade sig som en stor boll, alldeles för mycket bikarbonat. Omgång två var väldigt bra, jag hade halverat mängden bikarbonat i kryddblandningen, men en liten bubbla reste sig på andra plåten och då var det bara att börja om.
Batch tre är som batch två i grunden, bortsett från ett gram mindre bikarbonat i kryddblandningen, det var det som krävdes och nu är det krispiga, kryddiga och platta. Hoppas innerligt att de håller sig så även imorgon när degen vilat en natt i kylen.

I kylen står också en fördeg till morgondagens lussekattsbak och kalljäser. Tappat räkningen nu men tror det är femte, eller kanske sjätte degen. Från recept med fiberhusk, till test med saffran från Österlen till där vi är idag, med både kesella och äggvita i en fördeg. Gårdagens bak utan kesella blev bra. Mjuka, saftiga och jäste fint, men de höll sig inte saftiga i ett helt dygn, vilket jag inte nöjer mig med. Alla recept jag skapar har några mål uppsatta för att jag ska vara nöjd, om jag nu någonsin blir helt nöjd återstår att se. Men iaf, så här tänker jag.

  • De skall testas av personer som inte är glutenintoleranta och passera som något de inte hade reagerat på som glutenfritt, eller annorlunda mot vanligt bröd, eller kakor. I smak och känsla i munnen.
  • Degarna ska vara smidiga att arbeta med, jag vill kunna forma mina bröd, kavla min deg och ändå få ett saftigt resultat.
  • De ska vara vetefria och helst inte bara bestå av stärkelsemixer

Utöver det får de gärna vara lätta att blanda, gärna för hand. Målet är och har varit att jag vill kunna äta och ha tillgång till lika goda och saftiga saker som alla andra har. Jag vill inte se bilder på bakverk och bröd och sukta efter det, jag vill kunna baka det själv. Allra helst hade jag gärna haft tillgång till det även i butik, men vem vet, den dagen kanske kommer.

Kommer dela med mig av mina recept allt eftersom, det blir färsk pasta, pizza, bröd av olika slag, kakor, bakverk och så klart en del annat som såser, dressing, lemoncurd osv.

Så häng med, nu kör vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s