Så gott, men oj vad jag har saknat en riktigt bra pepparkaka

Köpta pepparkakor i all ära, visst är det bra när det är bråttom. Men en riktigt bra deg, som man kan kavla tunt och få riktigt tunna spröda pepparkakor av, det är ändå svårslaget. Jag vill ha mina kryddrika och krispiga. Och visst, man kan ha god framförhållning, göra degen i tid och låta den vila, men ett av mina mål med min deg var att man skulle kunna kavla den direkt, om så önskas. Man får de inte lika tunna då, degen är lite för mjuk för det, men smaken och krispgheten är på plats. Väntar man tålmodigt i 12- 24h innan man kavlar, får man den tunn och fin. Jag ville ha en deg som man kan, om det är lite bråttom, ni vet när barnen otåligt inte vill vänta tills dagen efter, baka av direkt.

Jag började med att ta Tommy Myllymäkis vanliga recept som finns på köket.se och gjorde ett försök att switcha det till glutenfritt, mer eller mindre rakt av, för att se hur degen reagerade och vad resultatet blev. Inte helt nöjd kan man lugnt påstå. Smaken blev ok, men det blev stora luftfyllda bollar. Lite ironiskt när det enda man vill med bröden man bakar är att få in mycket luft i dem, men då orkar de inte riktigt lyfta utan glutenet, och när man vill ha en platt kaka, då sväller den som en ballong… På bilden nedan är det den till vänster som är första försöket. Och det är ändå en av dem som blev ganska platt.

Bredvid ligger batch två och även tre. Med justeringar i både mängd bikarbonat, kryddor och mjöl. När batch tre fortfarande bubblade sig lite för mycket, för det resultat jag ville ha satte jag mig med penna och papper igen och räknade om allt, dels för att få till ett recept utan 2,37gram av vissa ingredienser men också för att försöka få bort den där extra jäskraften. Och äntligen, till slut satte jag receptet.

Så här i adventstider kände jag att en riktigt bra start här, på nogluforme, är att börja med ett recept på pepparkakor. Väldigt tacksam för både familj och vänner som smakar sig igenom allt jag bakar och kommer med feedback på de olika stegen i processen.

Recept

MängdIngrediens
Kryddor
21gMörk sirap
86gVatten
6gMalen kanel
6gMalen ingefära
6gMalen nejlika
1gBikarbonat
Mjölmix
165gRismjöl
40gMajsmjöl
40gPotatismjöl
4gBikarbonat
4gXantangummi
2gGuarkärnmjöl
122gSmör, rumstempererat
160gSocker
  1. Mät upp kryddblandningen i en liten kastrull. Koka upp och ställ åt sidan så att det svalnar (har du bråttom, använd ett vattenbad)
  2. Väg upp mjölmixen och blanda den med en gaffel
  3. Mät upp smör och socker i en skål, blanda till en jämn massa med gaffeln
  4. Tillsätt den svala kryddblandningen och blanda till en jämn massa med gaffeln
  5. Tillsätt mjölmixen och blanda med gaffeln. När degen kommit ihop, stjälp upp den på bänken och knåda den slät och smidig, använd lite rismjöl om den klibbar
  6. Plasta och kyl degen i minst 12h för smidig hantering med kaveln. Den går att kavla och baka direkt, men är lite känsligare och går inte att få lika tunn.
  7. Kavla degen på mjölad bänk, jag använder rismjöl när jag kavlar, stansa och placera på bakplåtspapper
  8. Baka på 175°c varmluft i 6-9minuter, beroende på ugn och tjocklek på kakorna

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s