En relativt enkel dessert som faller de flesta i smaken och passar bra till exempelvis nyårsmiddagen. Tål man inte nötter kan man byta nougaten mot vit/ljus eller mörk choklad istället. Samma mängder och tillvägagångssätt. Svårt kanske ni tänker när ni läser alla moment. Men det är enkla moment och jag föredrar att skriva många korta moment och helst inte baka samman tre fyra olika.

I den här desserten får man nougatsmaken, det nötig och söta, man får syra från halloncoulis det spröda från marängen samt salt och det krispiga från rostat bovete.

För ett antal år sedan tröttnade jag rejält recept på chokladmousse som ofta skar sig och krävde flera olika moment. Funderade då på en variant som skulle hålla och vara enkel att jobba med och god såklart. Landade i detta receptet, och jag har en stark känsla av att fler där ute har landat i liknande proportioner till sina mousser. Hitintills har jag aldrig lyckats skära en mousse med detta receptet (peppar peppar). Hemligheten är temperaturen. Ägget och den smälta nougaten behöver hålla ungefär samma temperatur.

Jag börjar alltid med att knäcka ägget, eller äggen om jag gör en större sats, och vispa dem lätt. Sen plastar jag skålen och ställer den åt sidan, men inte kallt. Ägget behöver bli rumstempererade. Sen smälter jag nougaten, eller chokladen och ställer den åt sidan, bredvid äggskålen. När de nått ungefär samma temperatur så vispar jag grädden ganska hårt, vispar sedan ihop nougat och ägg, för att sedan vända ner grädden i 3 omgångar. När man är färdig med moussen behöver man ha bestämt sig för ett par saker. Ska man servera den i glas så är det läge att kyla den i sina glas, vill man spritsa den så kan man placera den spritspåse direkt och har man tänkt att forma queneller av den så kan man kyla den i en skål.

Under tiden jag gör moussen och ägget och nougaten ska nå samma temperatur häller jag upp hallon, socker och vatten i en kastrull, rör runt försiktigt och kokar upp dem. Sedan sänker jag temperaturen till medelvärme och sjuder dem tills bubblorna blir större och långsammare. Jag rör så lite som möjligt i coulisen medans den sjuder. Efter det ska den silas och pressas innan man kyler den. Receptet på halloncoulis har jag lånat av min vän och tidigare kollega Fredrik.

Under tiden hallon kokar är det smidigt att rosta bovetet. Då blandar jag helt bovete med vatten och flingsalt och sen torkar jag dem i ugnen. 150°c 3x10min, och rör om var 10.e minut.

Maräng tar lite längre tid, men eftersom moussen behöver stelna så kan man smidigt sätta igång marängerna när moussen är i kylen så kan de sedan gå i ugnen i lugn och ro. Till den här rätten kan man med fördel ha dem rena i smaken. Vill man kan man smaksätta efter eget tycke. Jag väljer att baka av dem som en stor platta att bryta bitar av och inte som toppar. Fantasin sätter gränsen, helt enkelt. När jag smaksätter mina tycker jag om att toppa med frystorkade hallon. Det finns att köpa bland baktillbehören i välsorterade butiker.

När alla moment är färdiga så kan man lägga upp efter eget tyckte. I glas, på tallrik, spritsat, äggat osv. Låt fantasin sätta gränsen.

Recept

MängdIngredienser
Nougatmousse 4p
1stÄgg
100gNougat
200gVispgrädde
Halloncoulis
250gFrysta hallon
250gStrösocker
50gVatten
Saltrostat bovete
20gHelt bovete
10gVatten
1gFlingsalt
Maräng
35gÄggvita
30gStrösocker
2gCitronsaft
20gFlorsocker

Metod

 1. Nougatmousse
 2. Knäck ägget och vispa det lätt, plasta och ställ åt sidan så att det kan bli rumstempererat
 3. Smält nougaten i vattenpad och ställ åt sidan så att den kan svalna och möta ägget i samma temperatur
 4. När ägget och nougaten har rumstemperatur, vispa grädden hårt
 5. Vispa ner ägget i nougaten, till en slät massa
 6. Ta 1/3 av grädden och vispa ner i nougatsmeten, försiktig med en handvisp
 7. Ta 1/3 av grädden och vänd ner i nougatsmeten, med en slickepott
 8. Ta den sista 1/3 av grädden och vänd ner i nougaten
 9. Flytta över til, skål, serveringsglas eller spritspåse, beroende på hur du vill servera moussen
 10. Kyl i minst 4h. Med fördel förbereds moussen dagen innan
 11. Halloncoulis
 12. Häll socker, hallon och vatten i en kastrull
 13. Koka upp och sänk sedan temperaturen till medelvärme
 14. Låt sjuda tills bubblorna är långsamma och större
 15. Rör så lite som möjligt i hallonen under tiden det sjuder
 16. Sila och pressa vätskan genom en finmaskig trådsil
 17. Låt svalna innan servering, kan förvaras i kyl
 18. Om den kokar lite för mycket och blir för hård så späd den med lite lite vatten
 19. Saltrostat bovete
 20. Värm ugnen till 150°c
 21. Blanda bovete, vatten och flingsalt i en liten ugnssäker form
 22. Rosta i ugnen, 3x10min på 150°c
 23. Rör runt var 10.e minut
 24. Låt svalna
 25. Maräng
 26. Värm ugnen till 100°c
 27. Väg upp alla ingredienser
 28. Använd en rostfri eller en glasskål
 29. Vispa äggvitan med citronsaft och hälften av strösockret på medelhastighet i ca 2min
 30. Tillsätt resten av strösockret och vispa i 3-4min på full effekt
 31. Sikta ner florsockret i marängen och vänd försiktigt ner den med slickepott
 32. Bred ut på bakplåtspapper och baka i 100°c i ca 1h
 33. Låt marängen stå kvar ca 30 min på eftervärmen
 34. Bryt lagom bitar vid servering
 35. Det går bra att spritsa eller klicka toppar också, desto större man gör, desto längre tid i ugnen

Upplägget här är av den enklare varianten. Lite halloncoulis i botten, spritsad mousse, halloncoulis över moussen som får rinna ner på sidorna. Sen toppar man med bovete och krossad maräng. Enkelt att lägga, lätt att servera. Man kan lägga de första två stegen innan servering och sen snabbt toppa med coulis, bovete och maräng innan man servera. Men var kreativ, kanske färska bär, kanske gör du en marängplatta och lägger över moussen som man sen får krossa innan man äter. Möjligheterna är många. Det viktiga är att du blir nöjd med smaken och din middag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s