Jag kan sakna en kebab i bröd, något som var så självklart och enkelt att äta ibland, iaf i mina tonår. Snabbt och smidigt att stoppa i sig. För många år sedan brukade jag baka pitabröd med en färdig mjölmix, (Semper/finax), på en pizzasten jag hade. Tyvärr är både stenen och receptet borta sen länge. Och kanske just därför har jag inte tänkt så mycket på just pitabröd senaste tiden. Mitt fokus har varit mer på pizza. Men häromdagen kom ett önskemål om ett enkelt, naturligt glutenfritt recept på pitabröd, utan färdiga mjölmixer och här är vi nu. Andra batchen men med samma recept för jag blev nöjd med degen och smaken första gången. Men då alla inte reste sig som sig bör och då är svåra att fylla fick jag baka igen och testa annan teknik vid baket. Idag har jag därför kavlat de lite mindre än sist, ca 16cm istället för 20cm, med samma degvikt ca 90g. Jag vände alla innan de bakades av i ugnen, för att få en lite fuktigare sida uppåt. Något jag läst är vanligt på vanliga recept.

Pitabröd är också smidigt att fylla til en picknick. Med en god sallad, salami, falafel, kyckling eller liknande. Helt beroende på smak och tycke. Men jag ska, förutom picknickprepp, även gå till vår lokala pizzeria snart och be dem göra en kebab i bröd. Mest för att se om det är lika gott som jag minns det. Fast då kommer jag nog att öka degvikten och göra den lite större.

För smak har jag lite olivolja och honung i receptet. Vill man ha det vegansk kan man byta ut honungen mot sirap istället, vit eller ljus skulle jag rekommendera. Två jäsningar, en före kavring och en efter, sedan bakar jag av dem. Jag valde att baka av på baksidan av min grillplåt från Ipinium. För övrigt en plåt som även är riktigt bra till pizza. Har man inte en sån plåt kan man använda en pizzasten, eller förvärma en vanlig plåt i ugnen och baka på den. Jag vill få bra fart underifrån, därför jag väljer att baka på en varm plåt. Grillplåten jag använder sätter jag in i ugnen när jag startar andra jäsningen. Så att den är riktigt varm och redo när det är dags. Var försiktig med dem när du lägger dem på plåten, jag tror de kan vara lite känsliga för veck och tryck, om de ska resa sig. Jag använder en pizzaspade som jag har hemma att läsa in och plocka ut dem med. Jag har också valt att baka en till två i taget, för att kontroll på dem.

Recept

MängdIngredienser
7st á 90g
200gRismjöl
50gMajsmjöl
50gPotatismjöl
5gBikarbonat
5gXantangummi
2,5gFiberhusk
5gFlingsalt
30g Jäst
30gOlivolja
6gHonung
250gVatten, ljummet

Metod

 1. Väg upp alla torra ingredienser och blanda med en gaffel
 2. Lös upp jästen vattnet
 3. Tillsätt honung och olivolja och blanda
 4. Tillsätt hälften av mjölmixen och kör maskinen i 1-2min, jag använder vingen
 5. Tillsätt resten av mjölmixen och arbeta in med maskin i ca 4min
 6. Knåda ihop degen och jäs i 45min under handduk
 7. Ta upp på mjölat bord och knåda degen
 8. Dela i 7 lika stora bitar, 90g styck
 9. Forma dem runda och kavla dem till ca 16cm platta kakor
 10. Lägg på bakplåtspapper och jäs under handduk i ca 60min
 11. Sätt ugnen på 250°c och placera plåt/sten ovanför mitten i ugnen
 12. Baka på förvärmd plåt i 4-6min. Mycket beroende på ugn och plåt osv. Jag bakar en först och klockar den tills den har rest sig och fått färg. På min plats från Ipinium tar det ca 4min och 30sek
 13. Låt svalna på galler under handduk
 14. Öppna i sidan och fyll
 15. Äta nybakade eller frys dem. Ska ni förbereda tills dagen efter så behöver de värmas för att bli som bäst. I påse i mikron ca 15-30sek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s