Mazariner är väldigt gott, det är något med ett krispigt skal, nötig fyllning och glasyr som träffar rätt hos mig. Även detta är något jag inte testat på att baka tidigare. Jag har nöjt med mig att köpa Hans & Gretas frysta och även testat Lysinges frysta när de är ute och åker. Men nu när jag verkligen bakar och försöker ta fram recept som inte bara faller mig i smaken, eller glutenintoleranta, utan även familj och vänner som inte äter glutenfritt. Då trillar mazarinen rätt snabbt in på listan. Och ska man nu baka mazarin, och det fortfarande finns saffran kvar i skåpet sen julbaken, då passar en saffransmazarin med brynt smör rätt bra.

Fyllningen gör jag med riven mandelmassa, saffran som fått stå och dra i brynt smör i ca 20min, ägg, smör och vaniljpulver som jag blandar med en gaffel. Mördegen knådade jag för hand och kavlade till 3-4mm innan jag stansade och satte i formarna. Sen skar jag försiktigt av överflödig mördeg och kavlade om, och om igen. Till slut hade jag 16st fyllda formar. Jag har använt runda aluminiumformar köpta på Ica, ca 7cm i diameter. Fyllningen flyttade jag över till spritspåse och sen fyllde jag dem till lite mer än 3/4 och bakade av dem. När de väl var färdiga fick de svalna innan jag satte glasyr på dem.

Recept

MängdIngredienser
Mördeg
120gSmör, rumstempat
20gÄggula
45gFlorsocker
85gRismjöl
20gPotatismjöl
25gMajsmjöl
2gXantangummi
2gBikarbonat
1gGuarkärnmjöl
Fyllning
80gSmör, att bryna
0,5gSaffran
300gMandelmassa
80gSmör, rumstempat
90Ägg
34gÄggula
0,5gVaniljpulver
4gFlorsocker
6gRismjöl
Glasyr
240gFlorsocker
35gVatten

Metod

 1. Sätt ugnen på 180°c
 2. Mördeg
 3. Blanda de torra ingredienserna i en skål
 4. Knåda samman de torra ingredienserna med smör och äggula
 5. Platta till degen och plasta den. Kyl i ca 20min
 6. Ta ut degen ur kylen och knåda på bänken med lite rismjöl.
 7. Kavla till 3-4mm och stansa ut ringar med en 9cm stans
 8. Klä formarna. Jag använde aluminumformar jag köpt på Ica, 7cm i diameter
 9. Skär bort överflödig mördeg med en skalkniv
 10. Använd det du skär bort och det mellan plattorna till att kavla nya plattor. Jag fick ut 16st.
 11. Fyllning
 12. Bryn smöret, tillsätt saffranet och låt vila i ca 20min
 13. Riv mandelmassan grovt
 14. Blanda mandelmassan med det rumstempade smöret. Jag använder gaffel när jag blandar fyllningen
 15. Tillsätt det brynta smöret med saffran och blanda till en jämn smet
 16. Tillsätt hälften av äggen och blanda slätt, tillsätt sedan resten av äggen och blanda väl.
 17. Blanda rismjöl, florsocker och vaniljpulver och blanda i smeten
 18. Fyll upp i spritspåse och fyll formarna lite mer än 3/4. Fyllningen räcker till 16-18st, av de formar jag använde
 19. Baka på 180°c i ca 15min, tills de är gyllenbruna
 20. Ta ut ur ugnen och låt svalna
 21. Glasyr
 22. Blanda florsocker med vatten till en jämn massa
 23. Häll en liten klick på mazarinen och låt det rinna ut och täcka locket
 24. Låt de kallna helt innan servering så att smöret i mördegen sätter sig. Innan det är de goda men väldigt sköra och texturen försvinner

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s