Minns ni rabarbersnittarna från i somras? Så goda, mitt enda minus med dem är att de blir lite blöta i mitten, eftersom rabarbern är så pass blöt.
Med denna versionen på snitt med fruktkompott så testade jag först samma recept som med rabarbern och fick samma resultat. Så då tänkte jag om och tog mitt recept på kolasnittar från bloggen, tillsatte kardemumma i degen och bakade snittarna med den degen. De blev mycket bättre. Fortfarande lite sköra i mitten, men vad annat kan man vänta av en torr kaka med fuktig fyllning?

Smaktipset med kanel och äpple fick jag av Lena som hade bakat mina rabarbersnittar men de här smakerna i somras. Så kul att höra och se vad ni gör med mina recept, både resultat rakt av och egna tolkningar. Jag var lite osäker på hur hon gjorde med kanelen, jag glömde att fråga, men jag tolkade hennes tolkning så här.

Skala och tärna äpple, sjuda lätt med kanel, syltsocker och lite vatten.

Degen med kardemumma som i rabarbersnittarna. Gaffelblandat som med i stort sett alla mina torra kakor.

Glasyren, florsocker, lite vatten och några droppar citronsaft

Degen blandar jag med gaffel, först alla torra i en skål. Sen blandar jag smör, socker och sirap i en bunke, med samma gaffel. Tillsätter de torra ingredienserna och blandar samman. Sista delen arbetar jag för hand. Sen kyler jag degen i ca 10 minuter innan jag delar den i tre och rullar till avlånga korvar. Plattar till dem, gör en fördjupning i mitten och fördelar äpplena på de tre rullarna. Sen bakar jag av dem, tar ut och skär dem. Tar bort den varma plåten och blandar glasyren. Ringlar glasyren över dem och låter de svalna. Gott och ganska enkelt.

Recept

MängdIngredienser
ca 35st
Degen
100gSmör, rumstemp
70gStrösocker
40gMörk sirap
3gVaniljsocker
80gRismjöl
20gMajsmjöl
20gPotatismjöl
5gBakpulver
2,5gXantangummi
1,5gBikarbonat
Kanelkokt äpple
125gÄpple, skalat och tärnat
55gSyltsocker
2gKanel
25gVatten
Glasyr
60gFlorsocker
10gVatten
5stDroppar citronsaft

Metod

Degen

 1. Väg upp smör, socker, vaniljsocker och sirap i en bunke
 2. Väg upp de andra torra ingredienserna i en skål och blanda med en gaffel
 3. Blanda smör och sockret med gaffeln
 4. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda med en gaffel och arbeta till en jämn deg. Jag avslutar alltid med att arbeta för hand
 5. Kyl degen i ca 10min
 6. Väg upp degen i 3 lika stora bitar, ca 115g per bit
 7. Rulla ut till 3 korvar på bänken och flytta över till bakplåtsklädd plåt. Lägg med gott avstånd till varandra och kanterna, degen flyter ut en del
 8. Pressa ned degen med fingret och göt en skåra i mitten, på längden av varje rulle 
 9. Kyl i ca 20min
 10. Starta ugnen på 175°c varmluft

Kanelkokt äpple

 1. Skal och kärna ur äpplena och dela i mindre bitar, ca 1x1cm tärningar
 2. Väg upp syltsocker, vatten, kanel och äpple, sjud under försiktig omröring tills äpplena är mjuka men behåller formen och sockerkristallerna lösts upp
 3. Häll av i sil och ställ åt sidan, tills degen är färdigkyld

Snittarna

 1. Ta ut degrullarna ur kylen och fyll dem med ca 1/3 var av äpplena
 2. Baka av mitt i ugnen i ca 17min
 3. Ta ut ur ugnen, och ta en degskrapa och pressa försiktigt in längderna på bredden, ca 0,5-1cm per sida
 4. Dela i ca 12 bitar per längd

Dekorering

 1. Blanda glasyren
 2. Ringla glasyren över kakorna
 3. Låt glasyren stelna och kakorna svalna, sätt sedan kakorna i lufttät burk som kan förvaras i kylen

De kan vara lite sköra mitten, under all rabarber, lyft med stekspade eller palett
Äpplet är fuktigt och kommer göra kakan mjuk i mitten, så det är inte en kaka att spara för länge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s