Det är så roligt när jag får frågor och önskemål om att skapa glutenfria recept på saker ni saknat. Alfajores är en sån sak, och helt ärligt så fick jag googla vad det var, jag hade inte ens en vild gissning.
En riktigt god liten kaka bestående av två platta mördegskakor med dulche de letche mellan och i det här fallet rullade i kokos. Kokosen uppfattar jag som valfri, men väldigt smidigt och mindre kladdigt att rulla dem i något. Jag valde att göra en neutral mördegskaka men har sett recept där man smaksätter mördegen med exempelvis citronzest.

Först blandar jag degen och börjar då med att blanda alla torra ingredienser i en skål. Sen vispar jag mjukt smör med strösocker och tillsätter sen äggulan och vispar samman. Efter det tillsätter jag mjölmixen och arbetar till en grynig massa, med en gaffel. Jag kände sen att en handknådning var effektivast och först knådade jag i bunken och därefter på bänken. Om man upplever degen lite för smulig så fukta händerna och knåda in det i degen.

När man knådat färdigt så kan man plasta degen och låta den vila på bänken i ungefär en halvtimme, eller tills man har tid att kavla och baka av den.

På mjölad bänk kavlar man ut degen till en platta som är ca 3mm tjock och sen stansar man ut små kakor, ca 3cm i diameter. Man kan såklart göra dem lite större också, en smaksak. Det jag tycker om med den lilla storleken är att den blir väldigt smidig att äta. Jag använde en stansning men det går lika bra med ett glas eller liknande. Gör man dem större än 3cm så kan man behöva öka tiden i ugnen. Fördela kakorna på bakplåtspappersklädd plåt och baka av dem. Låt dem sen svalna helt på plåten innan du fyller dem.

Till fyllning valde jag att använda en färdig dulche de letche/ karamelliserad mjölk men man kan såklart koka sin egen av en burk kondenserad mjölk.

När kakorna kallnat brer man lite dulche på botten av en kaka och lägger sen en annan med botten i dulchen. Efter det rullar man dem i kokos som fäster i dulchen runt om. När man fyllt och rullat alla kakor så pudrar man dem med florsocker och serverar.

Recept

Det blir väldigt många, men de är små och då får man ta två..

MängdIngredienser
ca 100st
Mördegskakor
200gSmör, rumstemp
125gStrösocker
72gÄggula (4st)
275gMajsstärkelse
110gRismjöl
30gMajsmjöl
30gPotatismjöl
3gXantangummi
2gGuarkärnmjöl
10gBakpulver
6gVaniljsocker
2gBikarbonat
1burkKaramelliserad mjölk
45gKokos
Florsocker
Rismjöl

Metod

Mördegskakor

 1. Väg upp smör och strösocker i en bunke
 2. Blanda alla torra ingredienser i en skål, använd en gaffel
 3. Vispa smöret och sockret med en elvisp
 4. Tillsätt äggulan och vispa samman
 5. Tillsätt därefter mjölmixen och blanda med en gaffel, till en grynig massa
 6. Knåda förhand till en jämn och smidig deg. Om den är för torr och spricker för lätt, fukta händerna och knåda in det lilla vattnet i degen.
 7. Dela den i två bitar, platta till och plasta
 8. Låt vila i minst 30min, på arbetsbänken

Baka

 1. Sätt ugnen på 200°c över och undervärme
 2. Kavla ut degen, en platta i taget, på mjölad bänk. Plattan ska vara ca 3mm tjock, inte tunnare
 3. Stansa ut 3cm stora plattor ur degen och lägg dem på bakplåtsklädd plåt. Baka av i mitten av ugnen i ca 8min, låt kakorna svalna på plåten
 4. Upprepa punkt 2-3 med all deg, även spillbitarna

Montering

 1. När kakorna svalnat, ta upp en i taget och bred dulche de letche på undersidan
 2. Kläm försiktigt fast en andra kaka i dulchen, med botten mot botten
 3. Rulla kanterna i riven kokos, så att den fäster i dulchen
 4. När alla kakorna är fyllda, pudra med florsocker och servera
 5. Förvara dem i lufttät burk

RECEPTET GÅR FINT ATT HALVERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s