En nätt liten fransk kaka med basen i mandelmjöl och äggvita. Mina bakas även med brynt smör, havremjöl och florsocker. De kan bakas naturella eller fyllas, mitt första recept på bloggen fylls med lemoncurd, mest för att nästan allt blir bättre med lemoncurd. Har ni testat mitt enkla recept på lemoncurd? Det är i vikt så att man får samma resultat varje gång.

De är väldigt enkla att baka. Först kokar jag min lemoncurd, en halv sats av mitt recept räcker gott och väl. Men gör en full sats och ha resten till sconesen eller ett annat bakverk. Låt lemoncurden svalan helt, med fördel i kyl. Häll sen upp den på spritspåse så att den är redo för att fylla financierna.

Bryn smöret och ställ åt sidan så att det för svalna. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke, använd en gaffel så att de blandas väl. Tillsätt äggvitan och blanda samman med gaffeln. Ta sen en slickepott och blanda vidare så att du får med allt i botten och på kanterna. Sila i det avsvalnade brynta smöret. Blanda samma med slickepotten. Fyll små formar till hälften, jag använde en blomformad liten form från toppits. Det går även bra om man har en non stick form som är liten. Med en nonstick, eller fast form tänk då på att pensla insidan med smält smör. Jag fick ut 30st små kakor på min smet. Man kan såklart göra dem större, men tänk då platt provbaka en så att du landar rätt i tiden i ugnen.

Fyll en klick lemoncurd i mitten på varje och baka sen av dem. Låt dem svalna på plåten på ett galler innan servering. Pudra dem med florsocker så blir de lite finare plus att det ger en trevlig sötma.

Recept

MängdIngredienser
ca 30st små
1/2 satsLemoncurd
Financier
100gSmör, brynt
120gMandelmjöl
50gHavremjöl
155gFlorsocker
170gÄggvita
ev smör till pensling
Florsocker

Metod

Lemoncurd

 1. Koka en halv sats av det här receptet
  Alternativt, koka en hel sats och spar hälften till något annat

Financier

 1. Starta ugnen på 175°c varmluft
 2. Bryn smöret och ställ åt sidan
 3. Blanda alla torra ingredienser med en gaffel, i en bunke
 4. Tillsätt äggvitan till de torra ingredienserna och blanda samman med en gaffel. Byt till slickepotten och panda till en jämn smet
 5. Sila i det brynta smöret och blanda till en jämn smet med en slickepott
 6. Fördela smeten i 30 små formar, jag använder en spritspåse för bäst resultat. Om du inte har formar/papper som släpper lätt så pensla insidan med smält smör innan du fyller med smeten
 7. Spritsa i en klick lemoncurd mitt i varje
 8. Baka mitt i ugn i ca 18min
 9. Låt svalna på plåten, på ett galler
 10. Pudra med florsocker innan servering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s