Jag har ett grymt recept på vegansk lemoncurd. Fick det på en släktmiddag med fruns sida. Gjorde om små små saker i det, mest för att få det i gram. Har också vridit lite fram och tillbaka på mitt recept på vegansk maräng, gjord på aquafaba. Och så här i påsktider då ägget står i fokus, något som är stora delar av både maräng och lemoncurd, då tänkte jag att en äggfri och vegansk version skulle passa perfekt.

Först börjar jag med marängen. Jag startar ugnen och väger sen upp alla delar. Min maräng vispar jag i min köksassistent, det går såklart bra med en vanlig elvisp också, men det kommer ta längre tid. Steg ett är att vispa aquafaban och citronsaften till ett fast och vitt skum, det tar ca 3-5min. Jag kör på full fart i maskinen. När aquafaban är fast så skedar jag i sockret, lite i taget, fortfarande på full fart i maskinen. Jag skedar i ca 2-3min och sen kör jag vidare i ca 2-3min till. Tills marängen är fast, krämig och vit. Då tillsätter jag vaniljpulver och vispar samman marängen.

Jag lägger sen två bakplåtspapper på varsin plåt och spritsar två lika stora, runda marängkakor på plåtarna. Efter det bakar jag sv dem i ca 2-2,5h, under tiden de är i ugnen så öppnar jag luckan 3-4gånger och släpper ut ångan. Stänger av ugnen och öppnar luckan, sen får marängen stå i ugnen tills den svalnat.

När marängen står i ugnen börjar jag med lemoncurden. Jag möter upp alla ingredienser och blandar i en tjockbottnad kastrull. Startar plattan på medelvärme, på min spis 7 av 9, och vispar curden tills den tjocknar. Den ska inte koka. Om den blir för varm så lyft av från plattan. När den tjocknat så häller jag den i en ren skål och kyler den.

När marängen är klar och har kallnat och lemoncurden är kyld. Då vispar jag grädden, valfri vegansk efter smak (eller vanlig om man bara vill åt det äggfria i receptet). Och sköljer samt delar bären.

Monteringen.

Jag lägger en marängbotten på tårtfatet, ovanpå lägger jag ett lager lemoncurd, sen lägger jag nästa botten ovanpå det. Överst lägger jag lemoncurd, sen grädde och sist toppar jag med bär. Himmelskt gott!

Recept

MängdIngredienser
10-12 bitar
Marängbotten (VEGANSK)
150gAquafaba
7gCitronsaft
160gStrösocker
0,5gVaniljpulver
Lemoncurd (VEGANSK)
120gCitronsaft
160gKokosmjölk
30gKokosolja
140gStrösocker
16gMajsstärkelse
1gGurkmeja
Övrigt
250gGrädde (VEGANSK)
150gJordgubbar
100gHallon
100gBlåbär

Metod

Marängbotten

 1. Starta ugnen på 100°c
 2. Väg upp alla ingredienser för sig
 3. Vispa aquafaba (kikärtsspad) med citronsaft till ett fast vitt skum. Jag använder min köksassistent, full fart och det tar ca 3min. Elvisp funkar men tar längre tid
 4. Tillsätt sockret, en matsked i taget under ca 3min, vispa fortsatt på full fart
 5. När allt socker är i marängen, vispa ytterligare 2-3min, till en vit och krämig maräng
 6. Tillsätt vaniljpulvret och vispa ut det i marängen
 7. Klä två plåtar med bakplåtspapper och spritsa eller bred ut två runda bottnar på dem
 8. Grädda i ungen i ca 2-2,5h, efter ca 1h öppna ugnsluckan var 20.e minut och släpp ut ångan
 9. Stäng av ugnen och öppna luckan, låt marängen stå kvar och svalna i ugnen, de kommer då att bli hårdare och även släppa från bakplåtpappret

Lemoncurd

 1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull
 2. Vispa på medelvärme tills den tjocknar, den ska inte koka, men bli fast. Det tar ca 5min efter att den väl börjat tjockna
 3. Häll i ren skål och kyl

Montering

 1. Vispa valfri grädde, jag föredrar den lite lätt lösvispad, så att den är fluffig och inte hård
 2. Skölj bären och dela jordgubbarna
 3. Lägg en botten på ett tårtfat
 4. Lägg lemoncurd ovanpå botten
 5. Lägg den andra botten ovanpå
 6. Lägg lemoncurd på den översta botten
 7. Lägg ett lager grädde ovanpå lemoncurden
 8. Dekorera med färska bär

Tänk på att maräng som står med blöta lager smälter. Gott men ganska opraktiskt. Så lägg inte samman tårtan innan strax före servering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s