En tung och saftig sockerkaka med ett härligt mönster. Lätt citronsmak i kakan och även i glasyren ger en frisk smak. Receptet bakas i en stor form från Nordic ware.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Jag börjar med att starta ugnen, sen smörjer jag formen. Bästa sättet jag landat i med de här formarna är att pensla med rumstempat smör, så att man kommer in i alla delar av formen. Smält smör är tunnare och riskerar att ge sämre skydd mot att det fäster. Efter det pudrar jag smöret med tapiokamjöl, jag valde ett så fint mjöl som möjligt för att få ett bättre resultat. Knackar sen ur allt överflödigt mjöl ur formen.

Sen börjar jag med själva kakan. Jag väger upp ägg och socker i en bunke. Efter det blandar jag alla övriga torra ingredienser i en skål, med en gaffel. Smälter smöret och tillsätter mjölken i smöret. Sist river jag citronzest i smörmjölken. Jag väger också upp karamellfärg i varsin äggkopp.

Jag vispar ägg och socker vitt och pösigt. Efter det siktar jag i mjölmixen i äggsmeten och vänder ner den med en slickepott. Efter det tillsätter jag smörmjölken och vänder samman den med slickepotten. Jag häller sen lite mer än hälften av smeten i sockerkaksformen.

Resten av smeten delar jag lika i två skålar och färgar de med varsin färg, i mitt fall rött och blått. Sen klickar/häller jag ut först den röda smeten runt om i formen. Efter det gör jag samma med den blåa färgen. Sist drar jag några cirkulära mönster med en grillpinne innan jag stoppar in den i ugnen.

När kakan kommer ur ugnen låter jag den stå i formen och svalna i cirka 10minuter, innan jag lägger en tallrik/ett tårtfat ovanpå formen och vänder den upp och ner. Lyfter av formen och låter den svalna.

När kakan svalnat blandar jag glasyren och skedar den över hela kakan så att att den rinner ner över hela. Lite snabbt innan glasyren stelnar så dekorerar jag med strössel. I mitt fall silver och blåa kulor i olika storlekar.

Recept

MängdIngredienser
1 stor sockerkaka
Sockerkakssmet
275gÄgg (5st)
250gStrösocker
135gRismjöl
35gTapiokamjöl
30gMajsmjöl
15gBakpulver
3gBikarbonat
7gVaniljsocker
5gXantangummi
3gSalt
160gSmör, smält
200gMjölk
1-2stZest från citroner
6gRöd karamellfärg
6gBlå karamellfärg
Glasyr
240gFlorsocker
25gCitronsaft
15gVatten
Dekoration
Strössel
Till formen
Smör, rumstemp
Tapiokamjöl

Metod

Förberedelser

 1. Starta ugnen på 175°c varmluft
 2. Pensla formen med rumstempat smör
 3. Pudra med tapiokamjöl,vänd upp och ner och knacka ut överflödigt mjöl

Sockerkakan

 1. Väg upp ägg och socker i en bunke
 2. Blanda övriga torra ingredienser i en skål, använd en gaffel
 3. Smält smöret, tillsätt mjölken och zesta i citronskalet, 1-2 citroner bereoende på hur stora de är
 4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
 5. Sikta ner mjölmixen och vänd ned i smeten med en slickepott
 6. Tillsätt smörmjölken och vänd ner i smeten
 7. Häll lite mer än hälften i sockerkaksformen
 8. Fördela resten av smeten i två skålar och blanda ned karamellfärgen i dem. En blå och en röd (annan färg går bra om man önskar det)
 9. Klicka/häll i den ena färgen först och den andra färgen efter det
 10. Ta en grillpinne eller liknande och rör runt några cirkelrörelser i smeten
 11. Baka i ugen ca 40-45min, kolla med provsticka så att den är klar
 12. Ta ut och låt kakan stå i formen i ca 10min
 13. Ta en tallrik och lägg ovanpå kakan, vänd allt up ner och lyft bort formen
 14. Låt kakan svalna

Glasyr

 1. Blanda florsocker med citronsaften, tillsätt lite vatten i taget tills den har en mjuk men trögflytande konsistens.

Dekorering

 1. Skeda glasyren över den kalla kakan, fyll på i de hål där den rinner förbi
 2. Var snabb med strössel på innan glasyren stelnar
 3. Låt glasyren stelna och lyft den sedan till ett serveringsfat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s