Detta är ett recept jag till och från har brottats med senaste året. Velat ha den vit i färgen, fluffig med lite yta och god i smaken såklart. Äntligen sitter receptet precis som jag vill ha det.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

En sak som jag gjorde annorlunda den här gången var att jag sänkte temperaturen lite och bakade den lite längre istället. Lite mindre krisp i skorpan men väldigt lyckat. Jag är dock helt övertygad om att man kan trycka upp värmen lite grann och sänka tiden. Jag kommer att testa och lägga in i receptet som ett alternativ om det blir lika bra.

Degen då. Första blandar jag en mjölmix av alla torra ingredienser. Efter det löser jag upp jästen i vattnet och tillsätter sen olja och flytande honung. Blandar samman det och tillsätter sen hälften av mjölet. Arbetar in det i vätskan i köksassistenten och tillsätter sen resten av mjölmixen. Arbetar in mjölet så att det inte dammar och ökar sen farten till medel och blandar i 3-4minuter. Skrapar samman degen och täcker bunken med en kökshandduk eller plastfilm och låter degen vila i ca 10min.

Därefter oljar jag botten på en ugnsform och för över degen dit. Oljar fingertoppparna och pressar ned och ut degen i formen, så att den får håligheter i sig. Sen vänder jag på den en gång och pressar återigen med fingertopparna i degen. Efter det plastar jag formen och låter den jäsa i ca 45min.

När degen jäst klart ringlar jag olivolja över den, sen kryddar jag med svartpeppar från kvarn och flingsalt. Sist klipper jag färsk timjan som jag lätt trycker ner i hålen. Efter det bakar jag av den i ca 35min.

När den kommer ut ur ugnen ringlar jag ny olivolja över den som brödet får suga i sig. Sen får den vila i 10min i formen innan jag lyfter ur den på ett galler.

Recept

MängdIngredienser
1 bröd (8-10 bitar)
250gVatten 37°c
15gJäst
50gOlivolja
10gHonung
150gRismjöl
50gMajsmjöl
50gPotatismjöl
10gSoftBake
10gPsylliumhusk
5gXantangummi
9gSalt
Till formen
ca 2mskOlivolja
Innan ugnen
ca 2-3mskOlivolja
Svartpeppar
Flingsalt
Färsk timjan
Efter ugnen
1-2mskOlivolja

Metod

 1. Starta ugnen på 170°c varmluft
 2. Blanda alla torra ingredienser till en mjölmix
 3. Lös upp jästen i vattnet
 4. Tillsätt olivolja och honung, lös upp
 5. Tillsätt hälften av mjölmixen och blanda in i vätskan. Med fördel i en köksassistent med vinge
 6. Stanna maskinen och tillsätt resten av mjölmixen, blanda in i vätskan och öka sedan farten till strax över hälften på maskinen och blanda i 3-4min
 7. Stanna maskinen och skrapa samman degen. Plasta eller täck degbunken med en handduk, vila i 10min
 8. Olja botten på en form med måtten ca 20x25cm
 9. Flytta över degen ch med oljade fingertoppar, pressa ut den i hela formen så att den blir full med gropar
 10. Vänd degen och upprepa håltrycken
 11. Plasta formen och jäs i 45min
 12. När degen jäst klart, ringla olivolja över den, 2-3msk
 13. Krydda med svartpeppar från kvarn och flingsalt
 14. Klipp färsk timjan och tryck lätt ner i håligheterna
 15. Baka av i 170°c i ca 35-40min
 16. Ta ut ur ugnen och ringla olivolja över brödet
 17. Låt vila i formen i 10min
 18. Ta ut på galler och låt svalna innan du skär i brödet

5 kommentarer »

  • Hej!
   SoftBake är en ny produkt från Lindroos Hälsa, den ger brödet volym och fluff. Finns en länk i receptet till en webbshop, finns även i vissa butiker.
   Var hårt tryck och det kan vara slut, men jag har hört att det kommer mer inom kort. Jag vet inget man kan ersätta det med. På deras hemsida finns mycket info om produkten också ☺️

   Gilla

 1. Testade idag och är har inte bakat mycket tidigare innan jag fick Celiaki. Lyckades riktigt bra tycker både jag och min sambo. Kanske lite högre temp och kortare tid.

  Gillad av 1 person

  • Hej! Vad härligt att ni fick till den. Helt med på högre temp och kortare tid, då får man nog en krispigare yta. Valde bort det i det här receptet för att testa nya vägar ☺️

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s