Spröd men ändå mjukseg cookie med mycket smak av kanel. Påminner en del om pepparkaka i smak, även om den inte innehåller ingefära och nejlika. Jag har ett minne från tidigare år i branschen att en kollega som brukade baka kakor till lunchen, ibland bakade hästskor. Som jag minns det smakade de kanel och det var de jag hade i tanken när jag tog fram det här receptet.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Som mina andra torra kakor så blandas degen med en gaffel i en bunken. Först väger jag upp alla ingredienser. Alla torra förutom sockret väger jag upp i en skål. Socker och sirap häller jag på det mjuka smöret och så blandar jag samman mjölmixen med en gaffel.

Sen blandar jag sockret och smöret med en gaffel, tillsätter mjölmixen och blandar samman allt med gaffeln. Sist så knådar jag samman degen för hand i bunken.

Jag väger upp degen i bitar om 30g som jag rullar till bollar och fördelar på 2st bakplåtspappersklädda plåtar. Sen tar jag gaffeln och pressar ned kakan för att ge det härliga gaffelmönstret och bakar av dem.

När plåtarna kommer ur ugnen låt kakorna svalna på plåten i cirka 15minuter och flytta dem sedan till ett galler. När de kallnat helt förvara dem i en lufttät burk.

Recept

MängdIngredienser
ca 24st
200gSmör, mjukt
170gStrösocker
30gSirap, ljus
205gRismjöl
50gPotatismjöl
50gDurramjöl
5gXantangummi
10gBikarbonat
15gKanel, Malen

Metod

 1. Starta ugnen på 175°c varmluft
 2. Väg upp smör, strösocker och sirap i en bunke
 3. Väg upp alla torra ingredienser i en skål och blanda med en gaffel
 4. Blanda smör, socker och sirap väl med en gaffel
 5. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda samman med gaffeln
 6. Knåda degen för hand i bunken
 7. Dela upp i bitar om ca 30g, det blir ca 24st
 8. Rulla till jämna bollar och lägg på 2st plåtar
 9. Pressa ned bollen med en gaffel för att ge mönster och en bättre storlek att baka
 10. Baka av i ca 15-20min
 11. Ta ut och låt svalna på plåten, ca 15min
 12. Flytta över kakorna till ett galler och låt dem svalna helt
 13. Förvara i lufttät burk

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s