Jag är fullt medveten om att kanelbullens dag var för några dagar sedan, men jag var inte färdig med årets tema, inte innan den här kakan fick komma från tanke till fikabordet. Det var så väl värt det, en saftig hybrid av strösselrutan och kanelbullen. Mjuk och saftig kardemummakaka med kanelglasyr och pärlsocker. Smidig och snabb att vispa samman, och håller sig saftig i flera dagar, kan både kylas och förvaras i tät burk framme.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Jag börjar med mortla/mixa kardemumman, sen fortsätter jag att väga upp allt till kakan. Ägg och socker i en bunke, alla andra torra ingredienser i en skål, smöret i en kastrull och mjölken för sig. Sen smälter jag smöret och tillsätter mjölken i smöret. Blandar samman alla torra ingredienser med en gaffel och vispar ägg och socker vitt och pösigt.

Efter det tillsätter jag mjölmixen och vispar samman på låg hastighet och efter det smörmjölken som jag också vispar samman på låg hastighet. Sen häller jag smeten i en form klädd med bakplåtspapper och bakar av.

När kakan står i ugnen förbereder jag glasyren. Jag blandar kanel och florsocker, väger upp vatten och smälter smöret. Vispar ned sockerblandningen i det smälta smöret och vispar klumpfritt. Tillsätter sedan vattnet och vispar slätt. Skulle glasyren stelna lite för mycket innan den hälls över kakan så värm försiktigt och rör med en slickepott.

När kakan är färdig så gör jag först ett stickprov, är den lite underbakad så kommer den sjunka samman under glasyren. Sen får den vila i formen på ett galler i ca 10min innan jag fördelar glasyren i ett jämnt lager över hela kakan. Sist toppar jag den med pärlsocker för att få både sötman och crunchet som påminner om kanelbullen.

Kakan går bra att förvara i formen. Vill man lyfta den ur formen så är tipset att göra det antingen innan man tar på glasyren eller precis efter, innan den stelnar. Men var gärna två personer och lyft den uppåt och streck den i hörnen, så att den inte bryts på mitten. Skär upp i lagom bitar och förvara i lufttät burk, eller plasta formen noga.

Recept

MängdIngredienser
ca 24bitar
Kakan
275gÄgg (5st)
280gStrösocker
225gSmör, smält
200gMjölk
170gRismjöl
50gPotatismjöl
55gMajsmjöl
6gVaniljsocker
15gBakpulver
7gXantangummi
4gBikarbonat
10gKardemumma, HEL
Glasyr
150gSmör, smält
285gFlorsocker
15gKanel
25gVatten
Topping
40gPärlsocker

Metod

Kakan

 1. Sätt ugnen på 175°c, varmluft
 2. Klä en form i bakplåtspapper, jag använder en teflonform ca 24x30cm
 3. Mortla eller mixa kardemumman
 4. Väg upp ägg och socker och ställ åt sidan
 5. Väg upp resten av de torra ingredienserna och blanda med gaffel
 6. Smält smöret och tillsätt mjölken när det smält, ställ åt sidan
 7. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
 8. Tillsätt mjölblandningen i äggmixen, vispa slätt på låg hastighet
 9. Tillsätt smör och mjölk, vispa på låg hastighet till en slät smet
 10. Häll i formen och sätt i ugnen
 11. Bakad på 175°c i ca 25min beroende på ugn (gör stickprov)

Glasyren

 1. Blanda florsocker och kanel i en skål
 2. Smält smöret
 3. Ta av från spisen och tillsätt florsockerblandningen
 4. Vispa slätt
 5. Tillsätt vattnet och vispa slätt

Montering

 1. Ta ut kakan när den är torr 
 2. Låt stå i 10 minuter på galler och svalna
 3. Bred sedan ut glasyren och toppa med kanel
 4. Låt svalna innan du skär i den

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s