Är de små får man ta två, eller tre om man hellre känner för de. Måste säga att minisemlor blir så gott, det blir mer fyllning till brödet, en mjukare bulle och perfekt balans. Degen är densamma som i Semlor 2.0 men temperatur och tid i ugnen är annorlunda, och såklart storleken också.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Jag börjar med att mixa kardemumman, sen blandar jag alla torra ingredienser i en skål. Väger upp jäst, olja och vatten. Löser upp jästen i vattnet, tillsätter oljan och hälften av mjölmixen, blandar samman i maskinen och tillsätter sedan resten av mjölmixen.

Blandar sedan degen i ca 4min med vingen. Skrapar samman, täcker bunken och låter den vila i 10min innan jag tar upp degen på mjölad bänk.

Jag mjölar degen och formar den till en lång korv, delar i ca 32st bitar á 25g styck. Rullar dem till jämna bollar och lägger på bakplåtspappersklädda plåtar, plastar lätt och låter jäsa i ca 45min.

När de jäst färdigt bakar jag av dem i förvärmd ugn i ca 10min och låter de sedan svalna på ett galler. Medans de svalnar vispar jag grädde och gör min mandelmassa. Mandelmassan kan man även göra när bullarna jäser. För bilder på hur man gör mandelmassan, klicka på denna länken, jag gör dubbel sats. Recept finns längre ner i detta inlägget.

Vid montering klipper jag upp locket, spritsar mandelmassa i hålet, toppar med en klick grädde som jag spritsar med stjärntyll. Lägger på locket och pudrar med florsocker.

Recept

MängdIngredienser
ca 32st
Degen
385gVatten
30gJäst
25gRapsolja
120gRismjöl
135gDurramjöl
40gMajsmjöl
50gPotatismjöl
8gSoftbake
10gPsyllium husk
1gXantangummi
6gSalt
85gStrösocker
8gKardemumma HEL
Rostad mandelmassa
200gSötmandel
200gRårörsocker
120gVatten
2gFlingsalt
0,5gVaniljpulver
Vispgrädde
300gVispgrädde, KALL
1gBakpulver
Övrigt
Florsocker
att pudra med
Rismjöl
till utbakning

Metod

Degen

 1. Mixa eller mortla kardemumman
 2. Väg upp alla torra ingredienser i en skål, blanda med gaffel så det är väl blandat
 3. Väg upp olja, jäst och vatten
 4. Lös jästen i vattnet och tillsätt olja
 5. Tillsätt hälften av mjölblandningen och kör samman i maskinen, viktigt att använda vingen
 6. Stanna maskinen och tillsätt resten av mjölet, kör samman degen och när mjölet är inarbetat öka farten till lite över medel och kör i 4min
 7. Degen kommer vara kletig och inte fast i konsistensen, vilket behövs för resultatet
 8. Skrapa av degen från vingen och skrapa ihop allt till en boll i bunken, täck och låt vila i rumstemperatur ca 10min
 9. Dela degen i 32st bitar, cirka 25g/st, rulla till släta bollar med mjölade händer och lägg på bakplåtspappersklädd plåt, plasta lätt så att degen har plats att jäsa
 10. Sätt ugnen på 200°c, varmluft
 11. Låt dem jäsa i ca 45-60min. Beroende på rummets temperatur och hur de jäser
 12. Baka i ca 8-10min. De ska bli ljusa och lätt gyllene i färgen och kännas ”lätta” att lyfta. Tid beror på ugnen och kan variera lite (i min ugn tog det 10min)
 13. När de kommer ut ur ugnen flytta över dem på ett galler för att svalna. Jag låter mina svalna utan handduk

Rostad mandelmassa

 1. Sätt ugnen på 200°c
 2. Lägg 100g sötmandel i blöt i 5min
 3. Häll av vattnet och rosta mandlarna i 10min
 4. Mixa alla mandlar grovt i matberedare
 5. Tillsätt rårörsocker och vaniljpulver samt hälften av vattnet, mixa grovt
 6. Tillsätt resten av vattnet och mixa till önskad konsistens och storlek på mandlarna

Vispad grädde

 1. Vispa kall grädde med bakpulver på medelfart tills grädden är krämig och spritsar, men inte hård
 2. För över i en spritspåse, med stjärntyll, rund tyll eller utan om det önskas

Montering

 1. Klipp upp locken ur bullarna
 2. Fyll alla semlorna som skall serveras med mandelmassan, lite mer än hålet rymmer så att semlan får en krage
 3. Spritsa en klick vispad grädde ovanpå
 4. Lägg på ett lock och pudra rikligt med florsocker

2 kommentarer »

 1. Hej!
  Du använder nästan alltid vingen i dina recept. Jag har ingen assistent med vinge utan en ankarsrum med degrulle eller krok. Satserna är dock ofta för små för att kroken ska funka vettigt. Hur ska jag tänka som här när du skriver att det är extra viktigt med vingen? Elvisp med krokar? Assistenten med rullen som jag då får jobba med att föra fram och tillbaka för extra bearbetning av degen?

  Gillad av 1 person

  • Hej!
   Jag har inte jobbat så mycket med Ankarsrum, men jag har gjort ett par bröd i en vid tillfälle och då funkade det ok, jag upplever att den blandar lika bra som vingen. Jag tror att det som kan behöva göras om degen är för liten är att dubbla den. Alternativt som du skriver, hjälpa rullen fram och tillbaka. Degkrokar funkar men jag upplever att det tar längre tid att arbeta samman degen med krokar än med vinge. Hoppas att svaret hjälper dig framåt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s