En av de bästa, snabbaste och enklaste saker man kan svänga ihop till en spontan fika, det är en rulltårta. Och de kan varieras i smak och fyllning, nästan hur mycket som helst. Lite inspirerad av en tigerkaka så bakade jag denna tigerrulltårta, fyllde den med en färskostcréme och hallonsylt. Väldigt gott med syran till både kakan och crèmen.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Jag börjar med rulltårtan. Väger upp socker och i en bunke, alla torra ingredienser förutom kakaon väger jag tillsamman i en skål och sen markerar jag vatten i vattenkokaren och sätter kakaon i en egen liten skål. Vispar sedan ägg och socker vitt och pösigt och blandar mjölmixen med en gaffel.

Sen siktar jag ned mjölmixen i äggsmeten och vispar samman på låg hastighet. Tillsätter hett vatten och vispar samman.

Efter det väger jag upp 150g av smeten i en egen skål, siktar med kakaon i smeten, vispar samman och tillsätter den lilla mängden hett vatten.

Jag klär en plåt med bakplåtspapper och ringlar sedan smeten lite i taget, över hela, för att skapa mönster. Sist skakar jag den lätt för att jämna ut och försiktig puttar jag ut i små hål och ut i hörnen. Men jag är försiktig så att jag inte blandar för mycket, då den inte blir lika fin då.

Efter det bakar jag av den. Tar ut den och strör strösocker ovanpå. Lägger ett bakplåtspapper på den sockrade ytan, ovanpå det lägger jag en plåt och sedan vänder jag allt upp och ned. Lyfter bort plåten och drar försiktigt av bakplåtspapperet. Sen låter jag den svalna på ett galler.

När den svalnar så vispar jag färskostcrémen och väger upp sylten. Crèmen vispar jag genom att ta lika delar färskost och vispgrädde och vispa till en fast crème.

När rulltårtan har svalnat brer jag ett tunt lager hallonsylt över hela botten och sedan breder jag crèmen ovanpå. Rullar sedan samman den och rullar in i bakplåtspapperet innan jag kyler den i minst 15min.

Recept

MängdIngredienser
1st rulltårta
Tigerrulltårta
165gÄgg (3st)
125gStrösocker
40gRismjöl
30gPotatismjöl
10gMajsmjöl
6gBakpulver
5gVaniljsocker
3gXantangummi
1gBikarbonat
50gVatten, HETT
Chokladsmet
150gAv smeten
10gKakao
5gVatten, HETT
Fyllning
85gFärskost
85gVispgrädde
85gHallonsylt

Metod

Rulltårtsbotten

 1. Sätt ugnen på 250°c varmluft
 2. Väg upp ägg och strösocker i en bunke
 3. Väg upp de torra ingredienserna och blanda med en gaffel
 4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
 5. Sikta och vispa ner de torra ingredienserna, på lägsta hastighet
 6. Vispa ner det heta vattnet på lägsta hastighet
 7. Väg upp 150g smet i en skål
 8. Sikta i kakaon i den lilla smetmängden, vispa slätt
 9. Tillsätt 5g hett vatten i chokladsmeten, vispa samman
 10. Häll upp genom att ringla i omgångar på bakplåtsklädd plåt, ska och pilla försiktigt ut smeten över hela plåte
 11. Baka i ugn 250°c i 5min
 12. Ta ut ur ugnen, strö strösocker ovanpå kakan, lägg ett bakplåtspapper ovanpå och vänd upp den på bänken
 13. Lossa kanterna försiktigt och dra försiktigt av bakplåtspappret
 14. Låt kakan svalna på ett galler

Fyllning

 1. Vispa grädde och färskost till en fast créme
 2. Väg upp hallonsylten
 3. Väg upp sylten

Montering

 1. Bred ett tunt lager sylt på hela botten
 2. Bred ett jämnt lager créme ovanpå sylten
 3. Rulla samman och rulla sedan in i bakplåtspappret och kyl ca 30min
 4. Dela och servera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s