Majonnäs är en grym komponent i köket, en snabb sås till köttet eller fisken. Som basen i Skagen, till remoulad eller så kanske till rödbetssalladen. Har förstått att det finns en del som till och med bakar med majonnäs, något jag måste testa någon dag. Verkar spännande.

Min tro på oss människor är att vi i grunden är rätt lata, jag vet att jag är det iaf. Och det är längesen jag slog en majonnäs för hand. De senaste åren har jag kört den här varianten istället. Supersmidig, går hur fort som helst och spricker inte. Precis så jag vill ha det när jag slänger ihop familjens middag.

Det smidigaste är man häller allt i mixerglaset som man brukar få med till staven, eller annan hög smal form, glas, litersmått osv. Jag brukar börja med att mäta upp oljan 2,5dl direkt i glaset. Sen tillsätter jag resten, kör igång stavmixern och arbetar mig sakta uppåt. Det tar totalt 20-30s att mixa den.

Med majonnäsen kan man göra remoulad, rödbetssallad, Skagen, lägga in sill, dijonnaise, tryffelmajjo osv osv. Kommer dela mina varianter allt eftersom

Recept

MängdIngredienser
250gRapsolja
1stÄgg
1tskDijonsenap
20gCitronsaft
Salt
Svartpeppar från kvarn

Metod

  1. Mät upp oljan
  2. Tillsätt övriga ingredienser i oljan
  3. Mixa nedifrån och upp med mixerstaven
  4. Smaka av med salt, svartpeppar, citronsaft

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s