Säg det snabbt sex gånger utan att vricka tungan. Kan man ta julfika till en högre nivå än det? Mjuk och kladdig, välkryddad, som pepparkakor ska vara och toppad med kristyr. För mig helt nytt, men säkerligen mer än en person som fått denna goda idé tidigare. Dagens bak började med att jag frågade familjen vad de var sugna på och fick svaret ”mintkyssar”.. Nej inget jag ville ge mig in på, inte idag och antagligen inte imorgon heller. Ska jag koka godis så föredrar jag fudge, marshmallows eller kolor av olika slag. Vände ett par tankar till och sen föll poletten bara ner, pepparkakskladdkaka, det måste ju vara svingott. Jag älskar en bra kladdkaka och kryddigheten i pepparkakor är grymt gott, en kombo borde med andra ord vara svårslagen.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Mitt gamla recept på vanlig kladdkaka har jag lagt på ett bra ställe så jag började från början idag, men titta för säkerhets skull på ägg och smörmängden i ett par vanliga recept på kladdkaka. Ville som vanligt köra mitt recept utan färdiga mjölmixer och idag föll valet på rismjöl och lite fiberhusk. Testade två varianter också. Ville prova att använda mig av rumstempererat smör istället för smält smör, i den första batchen. Detta försök för att det skulle krävas mindre mjöl, något jag gör i degar, för att få saftigare resultat på bakverk. I batch 2 körde jag samma recept men smälte smöret och det blev ett kladdigare resultat. Vilket jag hade kunnat räkna ut om jag tänkt efter ett par minuter. Samma mjölmängd, men smält smör ger såklart ett kladdigare resultat, när mjölet inte är med för att skapa en knådbar deg. För att komma närmare pepparkakan i smak bytte jag ut en del av sockret mot mörk sirap.

Recept

MängdIngredienser
Kladdkaka
225g Smör
165gÄgg (3st)
140gStrösocker
60gMörk sirap
2gKanel mald
2gIngefära mald
2gNejlika mald
1gKardemumma mald
0,5gVaniljpulver
110gRismjöl
30gPotatismjöl
30gMajsmjöl
3gXantangummi
1gBikarbonat
Kristyr
2gÄttika
20gÄggvita
120gFlorsocker

Metod

Kladdkaka
Använd en ballongvisp och vispa för hand, inte med elvisp

 1. Sätt ugnen på 175°c över och undervärme
 2. Klä en springform, ca 23cm stor med ett bakplåtspapper, smöra kanterna och pudra gärna med kakao
 3. Smält smöret och ställ åt sidan
 4. Vispa ihop ägg och socker
 5. Blanda de torra ingredienserna
 6. Vispa ner smöret i äggsmeten
 7. Vispa ner de torra ingredienserna till en jämn smet
 8. Häll kladdkaksmeten i springformen
 9. Baka i nedre delen i ugnen i ca 15min
 10. Låt svalna på galler 

Kristyr

Medans den svalnar blandar man kristyren och när den svalnat kan man dekorera med kristyr

 1. Blanda ättika, florsocker och äggvita med elvisp, lägg i spritspåse och stäng den med en påsklämma
 2. Tips för att kristyr som blir över ska hålla är att stänga änden med en påsklämma

Servera som den är eller med lite vispad grädde, rent av en smaksak. Jag tyckte bäst om den med bara kristyr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s