Vågade mig på ännu en favoritkaka och även denna gången blev det ett väldigt lyckat bak. Krispiga men lätt sega i mitten, söta och lite knäckiga i smaken. Precis som jag minns dem. Om ni läst och kanske testat receptet på drömmar så var processen liknande denna gången. Jag har varit sugen på att ge mig i kast med kolasnittarna sedan baket med drömmarna satte Men inte funnit tiden tidigare. Så jag läste några vanliga recept. Att läsa vanliga recept handlar för mig om att sätta mig in i proportionerna mellan smör, socker och mjöl och så klart, ungefärlig tid och temperatur.

Kolasnittarna består av rumstempererat smör, mörk sirap, socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Jag blandar först all torra ingredienser, förutom sockret, i en skål. Efter det blandar jag socker, sirap och smör med gaffel. Och sen adderar jag de torra ingredienserna och blandar slätt med gaffeln. Kvällen jag bakade var det ganska varmt i köket så smöret var lite för mjukt. Men jag vilade degen i kylen i 10min och efter det blev den hanterbar. Man vill kunna rulla den utan att den helt fastnar och kladdar i bänken.

När man väl har rullat ut dem och lagt dem på bakplåtspappret så plattar man till dem med två fingrar, sen kommer värmen sköta resten. Jag trivs grymt bra bredvid ugnsluckan med en kopp kaffe i handen och se på hur det utvecklar sig. Dessa, precis som med drömmarna kändes lite sisådär i början, men sen hade värmen nått kärnan och det började röra på sig. Jag blev barnsligt glad när de stannade i rätt form. Jag har sett alldeles för många bilder på kolasnittar som flutit ut till flarn. Väl ur ugnen får de vila på plåten några minuter innan man skär dem. Jag skär med en degskrapa. Tänk på att inte låta dem kallna för mycket, då blir de för hårda och går inte att skära.

Recept

MängdIngredienser
100gSmör, rumstempat
70gStrösocker
3gVaniljsocker
40gMörk sirap
5gBakpulver
80gRismjöl
20gPotatismjöl
20gMajsmjöl
1,5gBikarbonat
1,5gXantangummi
1gGuarkärnmjöl

Metod

  1. Starta ugnen på 175°c
  2. Väg upp de torra ingredienserna förutom socker och blanda med en gaffel
  3. Väg up smör, sirap och socker i en skål och blanda till en jämn massa med en gaffel
  4. Blanda ner de torra ingredienserna i smörmassan och blanda till en jämn deg
  5. Dela den i tre lika stora bitar och rulla dem till korvar, ca 30cm långa. Om degen är för kladdig för att rulla, vilket den kan bli om det är lite för varmt i rummet och smöret blir för mjukt. Sätt då in degen i kylen i ca 10min innan du rullar
  6. Platta till korvarna med fingrarna och baka av dem i ugnen, 175°c ca 12min
  7. Ta ut ur ugnen och sätt plåten på ett galler, låt de svalna 4-5min, skär dem sedan på diagonalen med en degskrapa eller kniv
  8. Ta bort den varma plåten och låt dem svalna helt på pappret
  9. Förvara i en burk med tätt lock

3 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s