Får börja med att erkänna att detta var snäppet svårare än vad jag trodde när jag rörde ihop min första batch på lunchrasten idag. De kändes så bra och de såg så fina ut men kom ut ur ugnen som sexkantiga, plattor med lite sylt i mitten. Spröda så man knappt kunde lyfta dem. Jag gjorde en snabb modifiering av recept för batch 2, ökade mjöl och xantangummi, minskade på bakpulvret och bakade dem i muffinsformar. Men de var fortfarande alldeles för spröda när de hade börjat svalna.

Så, jag tänkte att smygändra går inte längre. I batch 3 minskade jag smöret med 40%. För att få en tightare och torrare mördeg. Döm om min förvåning när degen kändes som jag minns mördeg från back in the days. När Marika på restaurang Åsunden lärde mig att baka småkakor. Just den känslan när mördegen är så mättad att den stundtals spricker när man rullar den, den känslan. Jag valde att öka storleken till 35g deg styck och fick ner ca 6g sylt i varje kaka den här gången.

Bakade av dem, noga vaktandes vid ugnsluckan spänd på om de skulle hålla formen, och det gjorde de. Det bästa av allt, nuu var de inte för spröda längre, de var mördegstorra. Nu var det en kaka man kunde lyfta, som har mördegens saftiga torrhet, toppad med en lätt syrlig ekologisk hallonsylt. En bra kaka helt enkelt. Vill ändå passa på att tillägga att de andra kakorna blev goda de med, bara lite svåra att äta.

Recept

MängdIngredienser
10st
120gSmör, rumstempat
45gStrösocker
0,5gVaniljpulver
1gBakpulver
130gRismjöl
40gTapiokamjöl
30gMajsmjöl
4gXantangummi
3gBikarbonat
2gGuarkärnmjöl
60gHallonsylt

Metod

  1. Sätt ugnen på 200°c
  2. Mät upp smör, socker och vaniljpulver i en skål, blanda till en slät massa med en gaffel
  3. Väg upp de övriga ingredienserna och blanda den i en skål, med gaffel
  4. Blanda samman smör och mjölblandningar och arbeta de först med en gaffel, för att få in en del av mjölet i smöret.
  5. Flytta degen till bänken och knåda samman den.
  6. Väg sedan 10st 35g bitar
  7. Rulla bitarna till bollar och placera på bakplåtspapper eller i muffinsform
  8. Tryck en hålighet i mitten på bollen och fyll med ca 6g sylt
  9. Baka mitt i ugnen i 10-12min beroende på ugn
  10. Låt de svalna helt på plåten innan servering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s