Hemma hos ett par vänner i Ulricehamn brukar det svängas ihop amerikanska pannkakor när vi ses. Alltid uppskattat bland barn och vuxna. I somras åkte jag hem och tänkte att det där receptet måste jag kunna göra om till glutenfritt utan färdiga mjölmixer. Jag har försökt ett antal gånger tidigare med olika varianter, men tycker oftast att det blir en platt, lite bakpulverlyft pannkaka som smakar sött. Jag la deras vanliga recept på minnet och funderade på om xantangummi eller fiberhusk var bästa vägen att gå, eller om de behöver kombineras. Jag landade i försöka med bara xantangummi första gången.

Under våren och försommaren hade jag pysslat en hel del med pizza och lite med färsk pasta och där kommit fram till att en bas på rismjöl mixat med lite potatismjöl och majsmjöl funkar väldigt bra. Det blir inte kritvitt och stärkelsetungt som jag upplever många mjölmixer. Testade först en kombo där proportionerna gjorde smeten hård som kavelbar deg. Laborerade om så att det blev mer vätska och mindre mjöl och fick en tjockare smet, som man kan skeda upp. Provstekte ett par och lät familjen jämföra med de vi blivit bjudna på. Nöjda familjemedlemmar gav tummen upp och sen dess har jag inte ändrat receptet.

Jag börjar alltid med att steka på medelhög värme men sänker till ungefär halva styrkan när jag vänt första laddningen. Det tar sammanlagt 5-6min att genomstekta dem och jag brukar vända ett par tre gånger för att de inte ska få för mycket färg. Om man steker för kort tid blir de degiga i mitten och det faller inte mig riktigt i smaken.

För att veta att de är färdiga brukar jag trycka lätt på dem med fingret. Om de är mjuka och lite geggiga i känslan behöver de stekas lite till. De ska vara stumma men inte hårda när man trycker på dem. Är man osäker kan man första gången steka en, ta upp den när man tror att den är klar, låta den vila på en tallrik ett par minuter och eftergå med värme. Sen bryta isär den och titta inuti. Jag skär inte om jag ska titta inuti då man kan trycka ihop den varma degen och få den att se ofärdig ut när den är varm. Bryt eller dra isär dem så får man en mer rättvis bild. Är man nöjd så vet man hur de ska kännas och sen är det bara att steka på.

De är goda med lönnsirap, socker, vispad grädde, färska bär, sylt och glass. Längre än så har jag inte kommit i test av olika tillbehör.

Recept

MängdIngredienser
ca 15 små
200gVaniljkvarg
200gMjölk
2stÄgg
150gRismjöl
35gPotatismjöl
35gMajsmjöl
4gXantangummi
12gBakpulver
3gSalt

Metod

  1. Väg upp de torra ingredienserna och blanda dem i en skål
  2. Mät upp kvarg, mjölk och ägg. Vispa det slätt
  3. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa allt till en slät, fast smet
  4. Värm en panna på medelvärme och stek dem i klickar som du plattar till lite grann. Sänk värmen till hälften, när du vänder första omgången, för första gången
  5. Tillagningen tar ca 5-6min och jag rekommenderar att man vänder dem några gånger under stekningen
  6. Servera nystekta med lönnsirap, socker, glass, sylt eller vad som kan vara er personliga favorittopping

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s