Jomensåatt.. detta var gott. Jag får ge min fru Amanda, cred för att jag kom till skott med denna lilla goding. Tanken låg och skvalpade men jag hade ett par andra tankar och idéer först. Som att göra klart Sconessemlan jag började på förra helgen och ett par andra saker först. Men så drog jag en snabb kik på Google, på chokladsemla. På bild dök en Chokladsemla de lux upp, från Arla köket, och jag var såld. Nu snackar vi chokladbulle, nötcrème, chokladgrädde, kakaonibs, chokladsås och florsocker. Ja ni hör ju själva.

Ett riktigt bra recept på kardemummabulle har jag efter första semleprojektet, så jag utgick från det. Minskade lite på mjölsorterna och adderade kakao, tänkte att kakao nog inte binder vätska som mjöl och ökade mängden xantangummi och för att fortsätta på temat ”de lux” så mortlade jag hel kardemumma.

Bullen får en fin chokladfärg, men utan att smaken tar över. Det är till och med så att om man blundar och äter så är det kardemummasmaken och semleupplevelsen som är störst. Jag körde nutella idag. Men man kan såklart mixa sin egen nötcrème om man hellre vill det, jag hade inte tid och energi, och det var helhetsupplevelsen jag hade fokus på. Grädden smakade jag upp med lite socker och kakao, plus ett trick jag lärde mig i inspirationsreceptet, lite mjölk i grädden gör den fluffigare.

Recept

MängdIngredienser
8st
Chokladbulle
190gRismjöl
50gPotatismjöl
30gMajsmjöl
50gKakao
6gKardemumma, hel
100gStrösocker
8gXantangummi
3gPhysillium husk
8gBakpulver
4gSalt
250gMjölk
50gJäst
1stÄgg
80gSmör, rumstemp
Pensling
1stÄgg
10gVatten
0,5gSalt
50gMjölk
Chokladgrädde
200gVispgrädde
20gMjölk
10gStrösocker
4gKakao
Fyllning
8gKakaonibs
120gNötcrème
Chokladsås
Florsocker

Metod

Degen

 1. Mortla kardemumman
 2. Väg upp alla torra ingredienser i en skål, blanda med gaffel så det är väl blandat
 3. Värm mjölken till 37°c och blanda med jästen i degbunken
 4. Tillsätt hälften av mjölblandningen och kör samman i maskinen, viktigt att använda vingen
 5. Stanna maskinen och tillsätt smör, ägg och resten av mjölet, kör samman degen och när mjölet är inarbetat öka farten till lite över medel och kör i 4min
 6. Degen kommer vara kletig och inte helt fast i konsistensen, vilket behövs för resultatet
 7. Skrapa av degen från vingen/spaden och skrapa ihop allt till en boll i bunken, plasta och låt jäsa i rumstemperatur 60-90min, tills den är dubbelt så stor. Tiden beror på temperatur i rummet
 8. Efter första jäsningen har man två val, båda ger likvärdiga bullar men är lite olika att arbeta med. 1. Baka ut bullarna direkt, ca 100g st och jäs. 2. Kyl degen i minst 2h eller över natten, sen baka ut och jäsa. Om man kyler degen blir den fastare och lättare att arbeta med. Jag testade båda sätten och med mjölade händer och varsamt rullande av bullarna så behöver man inte kyla degen
 9. Dela degen i 8 bitar om ca 100g, rulla till bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt, plasta lätt så att degen har plats att jäsa
 10. Sätt ugnen på 200°c, varmluft
 11. Andra jäsningen. Låt dem jäsa i 60-90min, tills de är dubbelt så stora. Det kan gå fortare och det kan ta lite längre tid, beroende på temperaturen i rummet
 12. Pensling. Vispa ägg, vatten och salt, pensla bullarna med ägget
 13. Baka i 13-15min. De ska ha fått fin färg och kännas lätta att lyfta. Tid beror på ugnen och kan variera lite
 14. När de kommer ur ugnen, pensla med mjölken och flytta sedan över dem på ett galler för att svalna. Jag låter mina svalna utan handduk
 15. Servering
 16. Vispa grädde med mjölk, kakao och socker till en fast men inte hård grädde
 17. När de svalnat. Skär av toppen och spritsa på nötcrème. Lägg på en klick grädde, toppa grädden med kakonibs. Lägg på locket, ringla chokladsås över och pudra rikligt med florsocker, servera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s