Som ni märkt, eller märker om ni läser mina recept och tankar så uppskattar jag karaktär och höga smaker. Det gäller bröd, kakor, tillbehör och mat överlag. Så köttbullarna är därför inget undantag i detta. Jag är med på att det finns så många sätt och vägar att gå på här, men jag tänkte dela med mig av ett av mina sätt att smaksätta köttbullarna på. Detta uppskattas av hela familjen och ger köttbullen både saftighet och fyllighet i smak och konsistens.

Hemma gör jag mina köttbullar på blandfärs. Nöt tycker jag blir för torrt, kyckling är för mjukt och fläskfärs kan jag i och för sig tycka blir bra, men lite tamt. En annan favoritfärs i köttbullar, eller biffar/limpa osv är kalvfärs. Men inte lika tillgängligt och prisvärt som svensk blandfärs.

Jag börjar alltid med att blanda ströbröd, all smaksättning, ägg och mjölk i en bunke och låta det stå i 7-10min och mjukna. Sen blandar jag i färsen, rullar bollar på ca 35g st, tycker det är en lagom storlek till middagen hemma. Sen bryner jag dem och kör klart dem sista biten i ugnen.

Smaksättning

  • Rostad lök – Jag har bytt ut färsk gul lök till rostad lök. Det ger löksmak, men en extra karaktär och nivå med den rostade smaken.
  • Dijonsenap – En liten klick dijonsenap ger djup. Man kan inte känna senapssmaken men jag skulle inte vilja vara utan det den bidrar med.
  • Kalvfond – En liten skvätt flytande kalvfond från Bong. Här finns också fyllighet och sälta, som lyfter köttbullen.
  • Salt, vitpeppar och nymald svartpeppar från kvar.

Recept

MängdIngredienser
55gStröbröd, Finax
250gMjölk
20gRostad lök GF
40gKalvfond, Bong
15gDijonsenap
3-5gSalt (smaksak)
1g Svartpeppar
0,5gVitpeppar, 1,5krm
1stÄgg
800gBlandfärs

Metod

  1. Blanda ströbröd, kryddor, rostad lök, kalvfond, senap, mjölk och ägg med en visp. Låt stå i 7-10min. Svartpeppar i receptet är nymald från kvarnen
  2. Tillsätt färsen och blanda till en jämn smet
  3. Rulla ca 35st bollar, á 35g styck
  4. Bryn dem för jämn färg runt hela
  5. Lägg i ugnssäker form och när alla är stekta, slå på lite vatten och låt dem gå ca 10min i ugnen på 220°c
  6. Kolla ett par så att de är genombakade och servera sen med passande tillhör, som potatismos, rårörda lingon, gurka, gräddsås osv

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s