Detta var en större utmaning än jag trodde när jag började. Jag har sedan önskemål kom in från olika håll i december jobbat och funderat på receptet. Jag har testat olika varianter också, nån med smör och matberedaren, någon med mycket majsmjöl, massa physillium. En variant på detta bröd som jag nu har finslipat. En kväll gjorde jag tre omgångar, där jag stekte 5-6 stycken och slängde resten av degarna i papperskorgen. Den kvällen var jag inte helt nöjd med vare sig mig eller idén..

Detta recept är tänkt som vetetortilla, men utan veten då. De är ljusa i färgen, håller ihop bra samtidigt som de är mjuka. De smakar bra och kladdar inte så mycket när man kavlar. Kladdigheten var viktig för mig, jag ville undvika ett recept som ger en mjölig blöt tortilla där mjölet bränner och hela munnen fylls av små mjölkorn.

Jag blandar först alla torra ingredienser i en bunke, värmer vattnet i tekokaren och tillsätter olja och hett vatten i mjölblandningen. Blandar allt med gaffel till en grov massa, sen knådar jag den på bänken för hand i ca 3min. Då blir den mjuk och elastisk. Efter det låtar jag den vila i ca 30min, inplastad sådan inte torkar. När den vilat klart väger jag upp bitarna och kavlar ut dem.

Ett snyggt tips är att ta något runt som har samma storlek som stekpannan, jag tog en djup tallrik, och sen skära dem runda innan man steker dem. När jag gjorde så fick jag inte bara snygga och runda bröd, jag fick även ut ett extra bröd på degbitarna jag skar bort.

Jag steker på ganska hög värme, vår spis går till 9.an och jag steker på 7.an, viktigt att pannan får bli riktigt varm innan man börjar steka dem. Sen går det ganska fort, ca 40s per sida.

Recept

MängdIngredienser
6-7st
120gRismjöl
40gTapiokamjöl
30gMajsmjöl
7gXantangummi
3gPhysillium husk
4gSalt
4gBakpulver
30gRapsolja
180gHett vatten

Metod

 1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
 2. Värm vattnet, förslagsvis i vattenkokare
 3. Blanda ner olja och hett vatten i mjölblandningen, blanda med gaffel till en grov massa
 4. Flytta ut degen på arbetsbänk och knåda den för hand i 3min
 5. Plasta degen och låt den vila framme i ca 30min
 6. Dela degen i 6st lika stora bitar, ca 65g styck
 7. Kavla på lätt mjölat bord till en stor rund och platt kaka. Jag skär min så den blir rund och lika stor som stekpannan. Lyft upp den försiktigt och vänd då och då, adderade lite mer mjöl om den fastnar i bänken eller på kavlen. Jag använder rismjöl när jag kavlar. De ska inte vara mjöliga när man är färdigkavlad.
 8. Stek ca 40s per sida
 9. Lägg dem i hög på varandra i en handduk
 10. Servera med favorittillbehören.

I mitt fall idag serverades de med bladspenat, vitlöksstekt svamp och paprika, kycklingfärs kryddad med örter och tomat, sen toppade jag med en harissamajonnäs.
Men tacos eller vad som kommer funkar precis lika bra

Frysa/förvara/värma

Jag har testat mig igenom ett antal varianter nu

 • Förvarad framme i påse 1 dygn – Ok, men lite seg och tråkig
 • Förvarad framme i påse 1 dygn, sen micrad några sekunder i påse – Ok nymicrad men blev lite torr efter en stund
 • Förvarad framme i påse 1 dygn, sen stekt i panna – Ok, nystekt, men torkar efter en stund
 • Fryst efter de svalnat, tinad i påse – BÄST, märker ingen direkt skillnad mot nybakad
 • Fryst efter de svalnat, tinad i påse, sen micrad – Ok, men torkar lite snabbare
 • Fryst efter de svalnat, timad i påse, sen stekt i panna – Ok nystekt, men torkar efter en stund

Så min rekommendation är att äta de samma dag, eller frysa in dem direkt efter måltiden, sen tina dem i påse och inte värma för mycket eller förvara dem framme. För bästa resultat

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s