Det föll sig lite naturligt med senaste veckornas fokus, och fettisdagen runt hörnet, att dessa godbitar testades. Jag hade gräddat frasvåfflor på mitt nya recept på morgonen, rostad mandelmassa fanns i kylen sen ett tidigare bak och ja.. resten är historia. Kort och gott, mitt våffelrecept, min rostade mandelmassa, vispad grädde, florsocker och kardemumma.

Jag lät dem svalna lite innan jag skar isär hjärtbitarna och bredde över en klick mandelmassa. Man kan självklart använda vanlig köpt mandelmassa tills dessa också. Mitt tips då är att riva den och blanda med lite vatten eller ovispad grädde, så att den lättare går att bre/spritsa över våfflan. När mandelmassan var på spritsade jag en topp med grädde och sen stansade jag ut en rund bit våffla ur en annan våffelbit, en utan mandelmassa. Jag la den runda biten på toppen och pudrade rikligt med florsocker och lite kardemumma över den.. Man kan sätta på en hel bit våffla på grädde och göra en plattare variant också, men jag gillar dels att det liknar en vanlig semla lite mer, men också att det blir en snyggare presentation, enligt mig, när man stansar en bit.

Recept

MängdIngredienser
20st
Våfflor
100gRismjöl
25gPotatismjöl
25gMajsmjöl
2gBikarbonat
3gXantangummi
10gBakpulver
2stÄgg
400gMjölk
100gSmör, smält
1 nypa Salt
Mandelmassa
150gSötmandlar
150gRårörsocker
1gVaniljpulver
90gVatten
Montering
300gVispgrädde
Florsocker
Kardemumma

Metod

 1. Våfflor
 2. Blanda alla torra ingredienser i en skål
 3. Smält smöret
 4. Vispa hälften av mjölken med mjölblandningen
 5. Tillsätt resten av mjölken, äggen och det smäkta smöret
 6. Vispa slätt
 7. Värm järnet och smörj/pensla stekytorna med olja eller annat fett
 8. Grädda dem gyllenbruna och servera
 9. Mandelmassa
 10. Blötlägg 75g mandlar i 5min, häll sedan av vattnet och rosta i ugnen, 200°c i 10min
 11. Mixa alla mandlar till grova bitar i en matberedare. Tillsätt rårörsocker, vaniljpulver och hälften av vattnet
 12. Mixa till en jämn massa, addera resten av vattnet och mixa tills en jämn massa
 13. Montering
 14. Vispa grädden
 15. Skär loss de hjärtformade bitarna från varandra
 16. Stansa ut en rund bit ur hälften, jag använder en stans som är 3,5cm i diameter
 17. Spritsa eller klicka mandelmassan på de hjärtformade bitarna
 18. Spritsa p grädde ovanpå mandelmassan
 19. Lägg på det stansade locket och pudra med florsocker och lite kardemumma

Tips!

 • Vill man inte göra 20st Sefflor så kan man spara lite smet till vanliga våfflor
 • Om smeten tjocknar för mycket så addera lite vatten eller mjölk. Det beror oftast på att den kallnar och att smöret stelnar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s