Lätta, luftiga och saftiga hamburgerbröd. Det första receptet jag publicerade är jag väldigt nöjd med, men det har en tydlig sötma. Nu har jag jobbat bort den och ökat sältan, samtidigt som jag börjat testa mig fram med klibbrismjöl också. Här kommer en uppdatering helt enkelt. Så får man själv välja om man vill ha söta bröd eller dessa lie mindre sötade. Skillnaden är att i första är det ca 10% socker av degvikten, i dessa är det ca 6%. Jag använder lika delar klibbrismjöl och rismjöl, men har man inte klibbrismjöl (finns i asiatiska livsmedelsbutiker eller på nätet) så ta bara vanligt rismjöl.

Nybakade samma dag blev grymt, dagen efter var de som vanligt bröd är dagen efter. Ok men lite torrare. Testade att mikra och rosta dagen, då blev de som nybakade igen. Jag testade även att frysa ett par och efter en vända i mikro var de som nybakade, både rostade och direkt från påsen.

Den här gången så körde jag två jäsningar, ingen kylning mellan jäsning och utbakning. Så 60-90min jäsning beroende på temperatur i rummet, sen baka ut och jäsa ytterligare 60-90min. Pensla och baka av. Snabbt och lätt. Som med allt bröd behöver de svalna innan man skär i dem så att de inte blir degiga.

Recept

MängdIngredienser
105gRismjöl
105gKlibbrismjöl
55gPotatismjöl
55gMajsmjöl
7gXantangummi
3gPhysillium husk
8gBakpulver
12gSalt
50gStrösocker
250gMjölk
50gJäst
80gSmör, rumstempat
1stÄgg
Pensling
1stÄgg
10gVatten
1gSalt
Sesamfrön (valfritt)

Metod

 1. Väg upp alla torra ingredienser och blanda dem i en skål
 2. Värm mjölken till 37°c och häll över jästen i degbunken.
 3. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt 1/2 av mjölblandningen, blanda ut mjölet i maskinen. Jag använder en köksassistent med vinge/spade
 4. Tillsätt smör, ägg och restan av mjölet. Blanda på låg hastighet tills mjölet är inarbetat och inte dammar
 5. Öka till 2/3 fart på maskinen och kör i 4min
 6. Skrapa ihop degen i en boll med slickepott, i botten av degbunken
 7. Plasta och jäs i 60-90min i rumstemperatur, till dubbel storlek.
 8. Dela upp bollarna i 90g eller 120g beroende på önskad storlek. Jag tyckte 90g blev lagom stort, men kör man en rejäl 200g burgare kan man behöva gå upp i storlek
 9. Plasta lätt och jäs i 60-90min, tills de dubblat sin storlek
 10. Förvärm ugnen till 200°c varmluft
 11. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Fröna är valfritt
 12. Baka av mitt i ugnen och låt sedan svalna på galler
 13. 90g tar ca 15-18min och 120g tar ca 20-25min
 14. De ska få fin färg och kännas lätta om man lyfter i dem
 15. Ät helst samma dag men det går fint att rosta eller mikra även dagen efter. De håller fint i frys och tinas med fördel i fryspåse i mikron, innan rostning/servering

Korvbröd

Skillnaden är storlek, form, sesamfröna och såklart tid i ugnen, i alla andra delar följ instruktionen ovan

 1. Väg upp i 45g eller 60g bitar, forma med mjölade händer till avlånga korvar, i korvbrödsstorlek
 2. 45g tar ca 10min och 60g tar ca 12min i ugnen

Korvbröd (bilder och film från batch 1)

Jag har inte bakat korvbröd på det nya receptet, men det kommer att funka lika bra, nästa gång jag gör det uppdaterar jag även dessa bilder. Följ samma steg med den nya degen.

Har även testat att bak av dem som korvbröd i två olika storlekar, 45g och 60g. Skulle säga att 45g blir ungefär som ett vanligt köpt korvbörd i storlek och 60g lämpar sig bättre till lite större korvar. Bilderna är på 60g bröden. Jobbade inte mycket på finishen, men ville visa även dessa bilder, för att ni ska jäskraften i degen.

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s