Jag har i stort sett alltid kört mina pannkakor som ett vanligt recept men med mjölmix och vid större laddningar ett extra ägg eller två. Nyligen en helg tänkte jag att jag skulle testa att göra lite som med brödbaken, ett eget recept utan färdig mjölmix.


Jag var lite skeptisk första batchen, tyckte att smeten såg lite grå och tunn ut, men jag stod på mig, inför mig själv och ville ge det ett försök innan jag började ösa i mer saker. Bikarbonaten gjorde så att de lyfte yttepyttelite. Absolut inte amerikanska pannkakor lyft, knappt märkbart. Det blev många små luftbubblor i dem när jag stekt vilket såg rätt trevligt ut. De var lätta att vända, höll ihop bra och framförallt så smakade de bra.

Det blev ett gäng över som åkte in i kylen och lite senare på kvällen så fick jag för mig att jag skulle kolla hur de var. Tycker nämligen att de jag stekt med färdig mjölmix blir goda nystekta men torra och tråkiga när man kylt dem. Rent av lite hård och kräver uppvärmning för att bli ätliga igen. Inte som vanliga pannkakor som jag tycker är mjuka även när de är kylda. Jag blev otippat förvånad när jag öppnade burken och insåg att de fortfarande var mjuka, som vanliga pannkakor. Kollade klockan och kände igen, för att vara säker på att de verkligen kallnat. Även dagen efter så var de lika mjuka. Kommer bli något helt annat när barnen ska på utflykt och vill ha med sig pannkakor framöver.

Nu har jag kört receptet med ett par små modifikationer 3-4gånger och jag är supernöjd

Recept

MängdIngredienser
400gMjölk
2stÄgg
50gRismjöl
15gPotatismjöl
15gMajsmjöl
1,5gXantangummi
1gBikarbonat
1nypaSalt

Metod

  1. Blanda alla torra ingredienser
  2. Mät upp hälften av mjölken, 200g, i en bunke
  3. Vispa ner de torra ingredienserna i mjölken, vispa slätt
  4. Tillsätt äggen och vispa slätt
  5. Tillsätt resten av mjölken och vispa till en slät smet
  6. Låt stå i 10-15min
  7. Stek på medelvärm med fett

Servera med sylt, bär, grädde, glass, nötcrème eller er personliga favorit

Jag har vägt xantangummi några gånger vid förfrågan och 1krm väger ca 0,8gram
Kan vara bra info för de som inte kan väga 1,5g på sin våg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s