Min söta tand är nog ingen hemlighet vid det här laget och inte heller min saknad av riktigt bra torra kakor i butik. Nu när semmelsäsongen är över, iaf för min del, så är det dags att ta tag i lite andra bakverk. Både sött och bröd av olika slag.

Detta recept kom till som ett kvällsbak, när orken inte var på topp och tid för att jäsa, baka ut, jäsa igen, baka av, kyla, smaka inte riktigt fanns kvar på dagen. Då tänkte jag, cookies, det vore gott, och kanske kan man få till dem lagom söta, inte stenhårda utan mer mjuksega, utan att de faller sönder, (förstår ni hur jag menar?).

Jag tittade på bland annat recept från Roy Fares, han gör så mycket gott och inspirerar mig en hel del i mitt bakande.
Sen satte jag igång och vände och vred på mängder, och funderade på proportioner smör och ägg kontra mjöl osv. Landade i grunden till detta receptet och har egentligen bara modifierat två saker till den version som ligger här.
1. Jag bytte muscovadosockret till rårörsocker, mest för att muscovadosocker lätt klumpar sig lite. Båda sorterna blir gott, jag tror även att brun farinsocker blir bra om man har det hemma.
2. Första gången vispade jag smör och socker med elvispen, andra gången så blandade jag allt med gaffel. Det jag upplever i skillnad är att första batchen blev lite högre, batch 2 sjönk mer ut som en vanlig cookie och fick snygga sprickor. Smaksak och båda sätten funkar, gör det som passar er bäst

Jag blandar först smör med socker och flingsalt, använder en gaffel och kör på tills det är en jämn massa. Sen blandar jag ut ägget i smörsmeten, fortfarande med gaffeln. Efter det siktar jag ner de torra ingredienserna och blandar till en jämn deg, med gaffeln. Sist blandar jag ner den hackade chokladen, eller om man har knappar man inte behöver hacka. Väger upp i 12st bitar och rullar dem. Trycker lätt till dem med 2 fingrar och bakar av på 175°c i 10-12min.
Ganska smidigt recept och de fick grymt bra betyg både från familj och kollegor.

Recept

MängdIngredienser
12st
70gSmör, rumstempat
50gStrösocker
50gRårörssocker
2gFlingsalt
55gÄgg
55gRismjöl
15gPotatismjöl
15gMajsmjöl
7gBikarbonat
3gXantangummi
40gKakao
100gChoklad

Metod

 1. Sätt ugnen på 175°c, varmluft
 2. Hacka chokladen, jag använde mig av lika delar 70% & 80% choklad från Zotter men man kan använda sig av den choklad man känner för. Även pellets går bra om man inte vill hacka chokladen
 3. Mät upp smör, socker och flingsalt i en bunke och blanda väl med en gaffel
 4. Tillsätt ägget och blanda väl med gaffeln
 5. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta sen ner dem i smörsmeten
 6. Blanda med gaffeln till en jämn deg
 7. Tillsätt chokladen och blanda jämnt
 8. Väg upp 12st bitar, ca 35g styck
 9. Rulla dem i handen och lägg på plåt med bakplåtspapper
 10. Pressa lätt ner bollarna med 2 fingrar
 11. Baka i ugnen på 175°c i 10-12min beroende på din ugn
 12. Låt svalna på galler utan pappret

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s