Hur ofta har man inte suttit på en hotellfrukost och känt doften, eller gått förbi en av vagnarna på en marknad som får det att lukta belgisk våffla över hela området. Kanske är det just att det varit något som inte varit tillgängligt som triggat mig, eller bara att det är fruktansvärt gott. Krispiga, fluffiga och rejäla, lätt söta och nybakade, då är de som bäst.

Jag skrev ett recept med maizena och lite annat för längesen, för att ha på mitt arbete, men smeten var lite för lös, de blev inte lika bra som de vanliga osv, nej, jag var inte helt nöjd. Sen har det legat lite på is, jag har inte ägt ett belgiskt våffeljärn och inte riktigt kommit mig för att köpa ett. Men nyligen vann jag silikonformar för belgiska våfflor av Green Godess och Vegan Niinja på Instagram. Då skrev jag grunden till det här receptet, och de blev helt ok. Men jag ville ändå laborera lite mer med det, och även testa det i ett riktigt belgiskt våffeljärn. Som av en händelse gick jag och vann ett sånt järn av Lailas mjölmix, även det på Instagram. Och alla ursäkter var borta.

Nu har jag provsmakat och vridit lite på receptet ett par gånger och äntligen landat i ett riktigt bra recept som hela familjen tycker om.
Kommer även testa denna version i silikonformarna inom kort och då uppdaterar jag här om det receptet passar eller om jag behöver tänka lite annorlunda med dem.

Recept

MängdIngredienser
8-10st
450gMjölk
60gRapsolja
20gÄggula
65gRismjöl
20gTapiokamjöl
15gMajsmjöl
8gBakpulver
2gSalt
3gXantangummi
2gBikarbonat
15gStrösocker
35gÄggvita
Smaksätt
Vaniljpulver
Kanel
Krydda efter smak

Metod

  1. Vispa samman mjölk, rapsolja och äggula
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål, vispa ned i mjölken till en jämn smet
  3. Vispa äggvitan hård och vänd ner i smeten
  4. Låt stå i 5-10min innan du bakar av dem
  5. Värm upp järnet och baka dem gyllenbruna

Tips
1. Jag lägger alltid min smet på bakre halvan av järnet och sen håller jag nere locket och håller emot i 5-10s när det vill börja lyfta pga jäskraften. Då upplever jag att smeten fyller ut formen och man får en jämn och fin våffla.
2. För att hålla dem varma innan servering, sätt ugnen på 75-80°c och förvarade de nygräddade våfflorna på ett galler i ugnen.

Gott med?
Glass, sylt, grädde, bär, nutella, löjrom, lönnsirap och massa annat gott. Låt dig inte begränsas av det söta och det du känner igen, våga testa nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s