Mördegskakor har egentligen inte riktigt varit min grej även om även jag ätit min beskärda del av finska pinnar innan jag fick min diagnos. Men jag får frågan till och från om mördegskakor och när jag laborerade med mina Mariabollar så testade jag att baka av en tunn platta mördeg, för att se hur den blev. Testet blev bra och jag har tänkt göra både vanlig Mariabollar, men även testa att göra med chokladsmak i både petit chouxdegen och i mördegen. Det kändes smidigast att testa en mördeg med chokladsmak före en petit chouxdeg med choklad.

Ledande fråga nu då, vad gör man om man har en naturell mördeg och en med choklad?
Schackrutor såklart!

God och trevlig liten kaka som jag valde att göra ganska små. Som med allt annat kan man laborera med storlek och med dessa skulle jag tro att det framförallt är tiden i ugnen som behöver förlängas om man gör dem lite större.

Jag började som med alla andra torra kakor här på bloggen med att blanda smör och socker med en gaffel, sen blandade jag alla torra ingredienser i en skål och tillsatte i smöret. Blandade det till en massa med gaffel och flyttade sen ut det på köksbänken för att knåda samman.

Recept

MängdIngredienser
Ca 45st små
Naturell mördeg
120gSmör, rumstemp
45gStrösocker
130gRismjöl
40gTapiokamjöl
30gMajsmjöl
6gXantangummi
3gBikarbonat
1gBakpulver
Chokladmördeg
120gSmör, rumstemp
45gStrösocker
120gRismjöl
30gTapiokamjöl
25gMajsmjöl
25gKakao
6gXantangummi
3gBikarbonat
1gBakpulver

Metod

 1. Naturell
 2. Blanda smör och socker till en jämn massa med en gaffel
 3. Blanda alla torra ingredienser i en skål med en gaffel
 4. Tillsätt de torra ingredienserna i smörblandningen och blanda till en gryning massa med gaffel
 5. Häll upp på köksbänken och knåda samman till en jämn deg
 1. Choklad
 2. Blanda smör och socker till en jämn massa med en gaffel
 3. Blanda alla torra ingredienser i en skål med en gaffel
 4. Tillsätt de torra ingredienserna i smörblandningen och blanda till en gryning massa med gaffel
 5. Häll upp på köksbänken och knåda samman till en jämn deg
 1. Schackrutorna
 2. Dela degarna i 4 bitar per sort, totalt 8 bitar, och rulla till 1-2cm tjocka korvar
 3. Lägg samman en naturell och en choklad, och växla sedan ordning och lägg samman en choklad med en naturell
 4. Lyft upp 2 längder på 2 andra, pressa lätt samman så de ”limmas” ihop
 5. Dela i ca 2cm tjocka bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper, mina väger 15-20g per kaka, obakade
 6. Upprepa samma process med de sista 4 bitarna deg
 7. Baka på 175°c i varmluftugn, ca 15min
 8. Låt svalna på bakplåtspappret på ett galler

Tips!
1. Är de svåra att rulla så kyl degen en stund och rulla den sedan
2. För större rutor gör tjockare korvar och baka dem längre i ugnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s