Detta är en kaka som jag inte ens sett någon leverantör försöka ge sig på. Minns den själv som en god kaka men ibland var de alldeles för torra. Försökte mig på det här för ett år sen eller nåt sånt, men jag gjorde en jättemiss med bittermandelaromen och fick mer eller mindre utrymma huset en stund för att det blev så skarp lukt (ska man erkänn sånt?!). Sen la jag projektet på hyllan tills vidare.

Men så igår fick jag frågan om jag inte kunde skapa ett recept på mandelkubb och då blev jag väldigt sugen. Så idag min vana trogen läste jag mig igenom ett antal recept och jag fastnade för något som Fredriks Fika sa, eller skrev, att nej, torra är de inte goda, men saftiga så blir det riktigt bra (fritt tolkat och inte ett citat). Sen hade han gräddfil i sina för det extra fettet och det lät som en bra idé.

Därifrån byggde jag mitt recept och oj vad gott det var och inte alls svårt. Så då landade jag i att det fick bli ett snabbt inlägg så att ni hinner baka i helgen om ni känner för det.

Precis som med mina andra torra kakor kör jag även denna med en bunke och en gaffel, börjar med smör, socker och aromen. Sen tillsätter jag gräddfil och ägg och efter det min mjölmix.

Recept

MängdIngredienser
ca 14st
100gSmör, rumstempat
90gStrösocker
10 dropparBittermandelarom
200gGräddfil
1stÄgg
160gRismjöl
40gMajsmjöl
40gTapiokamjöl
6gXantangummi
4gBikarbonat
5gHjorthornsalt
Pärlsocker

Metod

  1. Starta ugnen på 200°c varmluft
  2. Blanda smör, socker och bittermandelarom i en bunke, med en gaffel
  3. Tillsätt gräddfil och ägget, blanda till en jämn massa med gaffeln
  4. I en anna bunke, blanda resten av de torra ingredienserna med en gaffel
  5. Häll mjölmixen i smör och äggsmeten och blanda till en jämn deg med gaffeln
  6. Väg upp degklumpar i ca 50g och forma sedan till små kubbar med fuktade händer
  7. Toppa med pärlsocker och baka på 200°c varmluft i ca 13-15min, tills de får fin färg
  8. Låt svalt på galler
  9. Förvara i en burk med tätt lock

4 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s