Jag tänkte dela med mig av mitt allra senaste pizzaprojekt. Det kom till efter en tråd i en av alla grupper om celiaki och recept på Facebook, minns inte vilken nu. Jag landade en bit in i tråden i att jag skulle försöka mig på att skapa en pizzadeg som inte innehåller jäst. Något man snabbt kan blanda ihop och sen köra igång. Första försöket tog mig 40min från idé tills jag hade en rykande pizza som kom ur ugnen. Som önskat helt enkelt.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Utmaningen jag brottades med innan jag skrev receptet var hur man ska kunna skapa en deg som är hanterbar att baka ut för hand men som också är elastisk nog för att orka och kunna resa sig i ugnen. Funderade också en bra stund på jäsmedel, mängd och typ. Landade i ett recept som jag blev mer än nöjd med, både i första baket och i kontrollbaket. Även mjuk och god dagen efter. Jag la även en av degbitarna i kylen ca 10h och testade sen att baka ut, inga problem. Har en bit till i kylen som jag ska testa om ett par dagar, mest för att se om den håller om man får över.

För att skapa rätt konsistens i degen valde jag att blanda vatten med physilliumhusk och låta det stå i ca 10min, sen blandade jag i all mjölmix och körde först på ganska låg hastighet så att mjölet inte skulle damma ner hela köket. Sen ökade jag farten till medel på maskinen och körde degen i 3-4minuter.
Jag upplever att det gelé som blir av vatten och physillium behöver en ganska bra genomarbetning för att degen skall jobbas samman, annars blir det som små droppformade ojämnheter i degen.
När degen är klar är det bara att väga upp den i ca 330g bitar, baka ut, toppa och baka av.

Degen är naturligt glutenfri och vegansk och innehåller inget tillsatt socker. Smidigt va?

Recept

MängdIngredienser
4st bottnar
700gKallt vatten
20gPhysilliumhusk
340gRismjöl
180gKlibbrismjöl
50gMajsmjöl
14gXantangummi
16gBakpulver
8gBikarbonat
20gVitvinsvinäger
16gSalt
Rismjöl till utbakning
Olivolja till kantpensling

Metod

 1. Blanda vatten och physilliumhusk i degbunken, vispa ut husket och låt stå i 10min
 2. Starta ugnen, jag kör 270°c varmluft med övervärme och värmer min plåt från Ipinium från start. Pizzasten eller stål går också riktigt bra. Men värmen måste upp, högt!
 3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och blanda med en gaffel
 4. När 10min gått tillsätt mjölmixen och vinäger i vattnet och blanda med vinge. Börja på låg hastighet så att mjölet inte yr. Öka sedan farten till medel och kör i 3-4min
 5. När degen är väl knådad och inte har några små huskbubblor kvar så ta upp den på mjölat bord. Jag använder rismjöl
 6. Mjöla händerna och knåda den lätt, så att det sista klibbet försvinner
 7. Dela i 4 lika stora bitar, ca 330g per bit
 8. Baka ut till en rund platta på ca 30cm i diameter. Jag använder rikligt med mjöl och flyttar aktivt botten så att den inte ska fastna i bänken. Borsta bort överflödigt mjöl när botten är färdig utbakad
 9. Toppa med tomatsås, jag använder alltid Muttis pizzasås, mozzarella och dina favorittoppings. Grönkål och portabello är riktigt gott
 10. Flytta in i ugnen, med fördel använder du en pizzaspade till det. Baka i 4min, vrid pizzan 1/3 varv och baka ytterligare ca 4min
 11. Tid är väldigt beroende på din ugn, hur vamt du har fått det och om du bakar på sten, stål eller ipiniumplåt
 12. Ta ut ur ugnen och servera

Tips!
När en pizza är i ugnen förbereder jag alltid nästa så att jag snabbt kan stoppa in en ny
Ska du ha chark eller röker på, lägg då på dem när pizzan kommit ur ugnen

Botten blir krispig när den är färdigbakad men mjuknar rätt snabbt, pga all vätska och physilliumet. Dock väldigt gott och kanske något som kan föredras.
Jag testade även att göra Calzone och det gick riktigt bra, penslade hela ovansidan med olivolja innan jag bakad av den och ökade till 10min i ugnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s