Något av det bästa jag vet på morgonen, förutom en stor kopp kaffe, är vaniljkvarg och granola. Köpte ganska länge ett par olika sorter men landade till slut i att egengjord borde vara både godare och mer ekonomiskt. La en del tid i början på att hitta balans mellan vätska och tid i ugnen. Så att den blir crunchy, med lite bitar och inte bränd. Ville inte heller ha den för söt. Men nu har jag hittat en ganska bra balans att utgå ifrån.

På bloggen ligger några olika varianter sedan tidigare och här är min senaste. Basen är väldigt lik min ”Start”. Men den här gången tillsatte jag kanel och kardemumma i kryddningen, plus att jag krossade och grov hackade hasselnötter som jag rostade med blandningen. Lite mer kokosfett och mindre rapsolja i den här omgången, men det är för jag fortsätter att vrida på detaljer och testar nya vägar.

Först så blandar jag alla torra ingredienser i en stor bunke. Sen blandar jag alla blöta ingredienser och knådar samman blandningarna. Sprider ut på bakplåtsklädd plåt och bakar i 175grader, 3x10min.

MängdIngredienser
1 sats
400gHavregryn
80gHasselnötter
3gKanel, malen
3gKardemumma, malen
10gVaniljsocker
3gSalt
50gKokosolja
40gRapsolja
70gVatten
100gVit sirap

Metod

 1. Sätt ugnen på 175°c varmluft
 2. Krossa hasselnötterna med sidan på en bred kniv, grovhacka dem
 3. Blanda havregryn med vaniljsocker, hasselnötter, kanel, kardemumma och salt
 4. Tillsätt kokosolja, rapsolja, sirap och vatten
 5. Blanda till en klumpig massa
 6. Fördela på en bakplåtsklädd plåt
 7. Rosta mitt i ugnen i 3x10min. Jag rostar och rör var 10.e minut, för en jämnare rostning
  1. 10min, rör om
  2. 10min, rör om
  3. 10min, rör om och låt svalna
 8. Förvara i burk med tätslutande lock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s