Saffran är inte bara en julsmak, inte för mig i alla fall, och nyligen flödade en bild på just saffransdrömmar förbi på Instagram. Jag tänkte direkt att det där, det måste jag bara göra ett recept på. För vem vill inte äta saffransdrömmar?

Idag fick jag en lucka, eller jag tog mig en lucka för att testa receptet. Vi har huset fullt av familj och släkt, så ett utmärkt tillfälle att testa kakan på många. Toppbetyg rakt igenom för smak, crunch och lättheten hos en dröm. Så kul med med direkt feedback.

Jag väger upp allt först. Sen lägger jag saffran i blöt i vattnet, i fem minuter. Det gör jag i bunken jag ska blanda allt i, så att man inte förlorar något av saffranet om man byter från skål till bunk. Sen tillsätter jag smör och socker och blandar det till en jämn massa med en gaffel, efter det tillsätter jag olja och blandar jämnt med gaffeln. I med mjölmixen som jag blandat och arbetar med gaffeln, när det är jämnt blandat så knådar jag den för hand och sen väger jag upp i bitar, rullar till bollar och bakar av i ugnen.

Recept

MängdIngredienser
ca 25-30st
1gSaffran
5gVatten
165gRismjöl
40gPotatismjöl
40gTapiokamjöl
7gXantangummi
4gBikarbonat
6gVaniljsocker
3gHjorthornsalt
85gSmör, rumstemp
170gStrösocker
75gRapsolja

Metod

 1. Starta ugnen på 150°c, varmluft
 2. Väg upp saffran i en bunke, samma som du ska blanda degen i
 3. Väg upp smör, olja, socker och vatten i separata skålar
 4. Väg upp de torra ingredienserna och blanda med en gaffel, till en mjölmix
 5. Häll vattnet över saffranet och blanda, låt vila i 5min
 6. Tillsätt smör och socker och blanda till en jämn massa med en gaffel
 7. Tillsätt rapsolja i smörblandningen och rör ut det till en jämn smet
 8. Tillsätt mjölmixen och blanda till en deg med gaffeln
 9. Knåda den lite för hand i skålen, så att du känner att allt mjöl är inarbetat
 10. Väg upp degen i bitar på ca 25gram
 11. Rulla dem till bollar och lägg med mellanrum på en plåt med bakplåtspapper
 12. Baka av dem i ca 17min beroende på ugn
 13. Låt svalna på galler, jag låter pappret ligga kvar under tiden
 14. Förvara i burk med tätt lock

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s