Detta inlägg innehåller affiliatelänkar

Alla mina recept bakas med egna mjölmixer anpassade efter recepten. Jag blandar olika sorters mjöl och en kombination av olika sorters bindemedel. Ett av de viktigaste bindemedlen som jag använder är xantangummi. Jag tror att när jag gick igenom alla inlägg så innehåller alla mina bakverk xantangummi, i olika mängder. Oftast i kombination med Psyllium eller guarkärnmjöl.

Det xantangummi som jag använder kommer från Lindroos hälsa och likaså med psylliumet. Jag har framförallt fastnat för deras Psyllium premium, men de har även en ekologisk Psyllium i sitt sortiment. Mer om skillnaderna i texten lite längre ner.

Xantangummi (kortfattat, mer info finns i länken).
Vid framställning av xantangummi så jäser man socker genom odling av en bakterie, sen renar, torkar och maler man produkten. Så har jag förstått det iaf. Men det är det tekniska. För mig är xantangummi en av de viktigaste ingredienserna i mina recept. Det binder vätska, skapar ”glutentrådar”, ger bröd och bakverk konsistens och hållbarhet, utan att bli ”blött” i munnen. Jag upplever att mina degar går att knåda, att småkakorna håller samman och att bröd som spricker upp när man bakar av det får liknande utseende som ett vanligt bröd, där man kan se glutentrådarna i skorpan.

Psyllium premium (kortfattat, mer info finns i länken).
Psyllium är ett frö, även kallat loppfrö. Man maler skalet och vid blötläggning binder det vätska till en geléliknande konsistens som bidrar med saftighet.
Premium Psyllium från Lindroos Hälsa innehåller alltid minst 98% renlighetsgrad, det är ljusare och ger en jämnt resultat. Renlighetsraden påverkar förmågan att binda vätskan. Lägre renglighetsgrad är oftast mörkare i färgen vilket speglas i resultatet. Därför använder jag nästan alltid Premium psyllium.
När jag bakar med psyllium så har jag ofta det i min mjölmix, men ibland blötlägger jag det innan, för att få till gelén, som jag upplever hjälper mina degar med elasticitet, till viss del. Jag är dock försiktig med mängden gelé jag skapar, då jag kan uppfattat bröd och bakverk med för mycket psyllium som blöta, på ett negativt sätt. Jag använder det nästan alltid i kombination med xantangummi, och/eller guarkärnmjöl.

Psyllium ekologisk (kortfattat, mer info finns i länken).
Psyllium är ett frö, även kallat loppfrö. Man maler skalet och vid blötläggning binder det vätska till en geléliknande konsistens som bidrar med saftighet.
En ekologisk variant av psyllium, odlad på ett hållbarare sätt och passar fint om man tycker att det är avgörande. Jag upplever att den ekologiska lättare ger en mörkare färg till bakverken, iaf i kombination med vissa råvaror. I övrigt har den samma fina egenskap som premium.

Guarkärnmjöl (fakta)
Framställs ur ett frö och tillhör ärt och baljväxter, likt sojabönan. jag använder det i ungefär samma proportioner som xantangummi. Personligen tycker jag att det mår bra av att kompletteras med psyllium och/eller xantangummi. Av bindemedlen så tycker jag att xantangummi och guarkärnmjöl är de som mest påminner om varandra och likt xantangummi som tycker jag att det ger degarna en ”glutentråds” liknande konsistens.

Recepttips med bara xantangummi

Pasta – Min variant av en pasta som är supergod och lättjobbad
Våfflor – Frasiga våfflor, precis som vanliga
Toscakladdkaka – En kladdig och kraftig kladdkaka med en grymt god toscatopping
Frallor med filmjölk, äpple och havre – Mjuka, lättabakade och supergoda
Saffransdrömmar – Frasiga och luftiga drömmar med fin smak av saffran

Recepttips med xantangummi och psyllium

Red velvet cake -Klassisk tårta med fantastiska färger och lätt chokladsmak
Pizza – Min recept på en riktigt bra pizzabotten som får jäsa i 3-dagar
Kanelbullar – Saftiga, smakrika och värda varenda minut i köket
Semla – Ett av våra godaste bakverk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s