När jag postade receptet till mina Saffransdrömmar på Instagram så kom ett önskemål om att jag skulle baka Saffransmums. Det lät alldeles för gott för att låta bli. Mjuk, saftig kaka med en behaglig saffranssmak, toppad med en krämig glasyr, gott på riktigt. Jag kallar de för Saffransrutor istället för Saffransmums, för mig kändes det tydligare.

Jag tog receptet till mina Strösselrutor, lät saffranspastiller ligga och dra i mjölken i en timma innan jag bakade kakan. Sen minskade jag vaniljsockret för att saffranssmaken skulle komma fram mer och slippa slåss om platsen med vaniljen.
Jag gick på en mild saffranssmak, uppskattar själv när den smaken lägger sig lätt i munnen och sen stannar kvar i eftersmaken. Om man vill ha en kraftig saffranssmak så går det bra att dubbla mängden saffran.

Glasyren är samma som till strösselrutorna, men utan att toppa kakan med strössel. Funderade fram och tillbaka på om jag skulle ge mig på en apelsinglasyr, men landade till slut i att en neutral glasyr skulle passa kakan allra bäst.

Recept

MängdIngredienser
ca 24 bitar
Kakan
200gMjölk
0,5gSaffranspastiller
275gÄgg (5st)
280gStrösocker
225gSmör, smält
170gRismjöl
50gPotatismjöl
55gMajsmjöl
10gVaniljsocker
15gBakpulver
7gXantangummi
4gBikarbonat
Glasyr
150gSmör, smält
300gFlorsocker
25gVatten, kallt

Metod

Kakan

 1. Väg upp mjölken och krossa saffranspastillerna med fingrarna, rör ner saffranet i mjölken och låt det stå framme i rumstemperatur i 1h
 2. Sätt ugnen på 175°c, varmluft
 3. Klä en form i bakplåtspapper, jag använder en teflonform ca 24x30cm
 4. Väg upp ägg och socker och ställ åt sidan
 5. Väg upp resten av de torra ingredienserna och blanda med gaffel
 6. Smält smöret och tillsätt saffransmjölken när det smält, ställ åt sidan
 7. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
 8. Sikta i mjölblandningen i äggmixen, vispa slätt på låg hastighet
 9. Tillsätt smör och mjölk, vispa på låg hastighet till en slät smet
 10. Häll i formen och sätt in i ugnen
 11. Baka på 175°c i ca 25min beroende på ugn

Glasyren

 1. Smält smöret
 2. Ta av från spisen och tillsätt florsocker
 3. Rör slätt
 4. Tillsätt vattnet och rör slätt

Montering

 1. Ta ut kakan när den är torr 
 2. Låt stå i 10 minuter på galler och svalna
 3. Bred sedan ut glasyren
 4. Låt svalna innan du skär i den, med fördel i kylen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s