Jag har brottats med tekakor till och från under en längre tid nu, tills jag sprang på ”Mormors tekakor” hos Fredriks Fika.

Hans, eller rättare sagt, hennes recept är fyllt med gluten, såklart, men de såg så goda ut och jag gillade tillvägagångssättet. Så jag funderade på hur jag skulle göra för att få dem glutenfria. Skrev ett recept, vred på ett par detaljer och sen satte jag igång med första baket.

De blev riktigt bra, mjuka, saftiga och framförallt inte den där blöta känslan man ibland kan uppleva i glutenfria bröd. Som vanligt så kontrollbakas receptet innan jag delar det med mig av det.

Jag väger upp min mjölmix, smör, vatten med sirap i en skål och en skål med bara vatten. Kokar gröt, ganska kort koktid, smälter smöret i gröten och blandar sen i vatten och sirap. Löser upp jästen i grötvätskan och tillsätter sen mjölet i 3-4 omgångar. Blandar med köksassistent och vingen i totalt ca 5min. Låter degen vila i 10min och knådar den sen lätt med lite rismjöl och kavlar ut den till en ca 1cm tjock platta, som jag stansar runda kakor av. Lägger kakorna på bakplåtsklädd plåt, knådar samman kanterna och upprepar processen, tills jag använt vad jag kan använda mig av. Naggar kakorna och plastar plåtarna lätt med plastfilm, sen jäser jag i ca 45min innan jag bakar av dem.

Ett annat tips från Fredriks blogg är att använda en innekruka i plast att stansa med, det funkade väldigt bra.

Recept

MängdIngredienser
12st
Grötgrund
35gHavregryn
250gVatten
Vätska + jäst
50gSmör
250gVatten
60gSirap, ljus
50gJäst
Mjölmix
300gRismjöl
210gHavremjöl
10gXantangummi
4gPsyllium husk
8gBikarbonat
10gSalt

Metod

 1. Sätt ugnen på 225°c varmluft
 2. Mät upp mjölmixen i en skål och blanda med en gaffel
 3. Väg upp vatten i två olika skålar, sirap, smör och havregryn och jäst

Degen

 1. Koka samman havregrynen och 250g vatten till grötgrunden, jag kokar i ca 45s, vi vill ha en lös gröt
 2. Ta av från värmen och tillsätt smöret, rör runt tills det smält
 3. Tillsätt vatten och sirap och låt det svalna till 37°c
 4. Smula jästen i degbunken och rör ut den i grötvätskan
 5. Tillsätt 1/3 av mjölmixen och blanda i köksassistent, med vingen
 6. När mjölet är inblandat, tillsätt nästa 1/3, blanda in det och tillsätt det sista mjölet. Blanda med vinge på medelhastighet i 4-5min
 7. Skrapa ihop degen och låt den vila i 10min
 8. Ta upp på mjölat bakbord, jag använder rismjöl
 9. Knåda lätt samman degen och kavla ut den till en ca 1cm tjock platta
 10. Stansa ringar på ca 11cm, jag använder en ren inneblomkruka efter tips från Fredriks Fika
 11. Lägg upp kakorna på bakplåtsklädda plåtar.
 12. Knåda samman spillbitarna och upprepa kavla och stansa. Gör så tills all deg är stansad
 13. Nagga kakorna och plasta plåtarna, låt jäsa i ca 45min
 14. Baka av dem i 10min och låt dem sedan svalna på galler under handduk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s