Julen närmar sig, eller iaf julskyltningar och första advent. Så det är dags att komma igång med julbak, både nya och gamla. En kaka jag saknat i många år är just en mjuk och saftig pepparkaka. Det är galet gott med pepparkakskryddningen tillsammans med det mjuka. Och doften som sprider sig när man bakar, den skojar man inte bort.

Inspirerad av Fredriks Fika så testade jag att göra ett recept med mjukt smör, det var nytt för mig i mjuka kakor, men blev väldigt bra. Mjukt smör kräver mindre mjöl, vilket ger ett saftigare resultat. Jag jobbar nästan bara med rumstempat smör i mina bröddegar, hade nog inte dragit parallellen bara.

Först vispar jag mjukt smör med socker. Sen knäcker jag ett ägg i taget och vispar det med smöret. Efter det vispar jag ned mjölken i smör och äggblandningen och sist siktar jag i mjölblandningen. Sen bakar jag av kakan i ugnen och låter den sen vila i formen innan jag stjälper upp den. Kakan blir lite lättare att hantera och äta när den svalnat helt, eftersom smöret hinner sätta sig då. Ljummen/varm så blir den lite porös pga smöret, men fortfarande väldigt god.

Recept

MängdIngredienser
1 kaka, ca 15 skivor
230gSmör, rumstemp.
250gStrösocker
220gÄgg (4st)
30gMjölk
85gPotatismjöl
80gRismjöl
20gMajsmjöl
3gXantangummi
2gBikarbonat
8gBakpulver
4gKanel, mald
4gIngefära, mald
4gNejlika, mald
Till formen
Smör rumstemp
Ströbröd

Metod

 1. Starta ugnen på 175°c varmluft
 2. Väg upp smör och socker i en bunke
 3. Väg upp övriga torra ingredienser i en skål och blanda med en gaffel
 4. Smörj och bröa en avlång form, som rymmer ca 1,5liter
 5. Vispa samman smör och socker med en elvisp
 6. Tillsätt ett ägg i taget och vispa in i smöret
 7. Tillsätt mjölken och vispa samman
 8. Sikta ner mjölblandningen och vispa samma på låg hastighet, till en slät smet
 9. Häll upp i formen och baka av mitt i ugnen i ca 40min
 10. Ta ut ur ugnen och låt den vila i formen ca 10min
 11. Stjälp upp på ett galler och låt kakan svalna. Den behöver svalna innan man äter den, så att smöret sätter sig. God ljummen, men lite svårhanterlig

Jag pudrade min med lite florsocker, behövs inte pga smak, men den blir lite finare och juligare med florsocker

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s