Yes, galet fokus på pepparkaka och saffran nu inför jul. Men jag har så många tankar, idéer och bakprojekt jag vill testa men också dela med er. Utöver det så svämmar sociala medier över av roliga bakverk. Så ni får helt enkelt stå ut med det nån vecka till.

Tanken på det här receptet tog över mig på tåget hem från jobbet häromdagen. Jag var galet sugen på att baka, men det var redan kväll och jag var rätt trött. Fick en smart idé om att rulltårta går snabbt och att lingon i fyllningen måste bli gott. Väl hemma skrev jag ett recept, utifrån mitt basrecept på rulltårta. Tyvärr blev jag lite för trött efter det och receptet fick vänta ett par dagar.

Jag börjar med att väga upp ägg i en bunke och socker i en skål. Sen väger jag upp de andra torra ingredienserna i en skål och blandar dem med en gaffel. Värmer vatten i vattenkokaren och förbereder en plåt med bakplåtspapper.
Efter det väger jag upp grädde, sylt och bakpulver och sätter åt sidan.
Vispar ägg och socker vitt och pösigt, tillsätter mjölmixen och vispar slätt på låg hastighet. Sen vispar jag ner det heta vattnet, på låg hastighet. Breder ut smeten på bakplåtspappret och bakar av i förvärmd ugn.
När kakan står i ugnen vispar jag grädden hård med bakpulvret. Sen tillsätter jag lingonen och vispar på låg hastighet. Sätter in lingongrädden i kylen tills kakan svalnat.


Efter att kakan kommit ur ugnen strör jag socker ovanpå och vänder sen upp den med den sockrade ytan på ett nytt bakplåtspapper. Efter det drar jag försiktigt av bakplåtspappret. jag börjar alltid med att försiktigt lossa i kanterna.
När kakan svalnat breder jag ut lingongrädden i ett jämnt, tunt lager och rullar den tight mot mig. Rullar in den i bakplåtspappret och lägger den i kylen.

Recept

MängdIngredienser
15-18 bitar
165gÄgg (3st)
90gStrösocker
40gRismjöl
15gPotatismjöl
15gMajsmjöl
4gKanel, mald
4gIngefära, mald
4gNejlika, mald
3gXantangummi
1gBikarbonat
6gBakpulver
50gVatten, hett
Fyllning
150gVispgrädde
0,5gBakpulver
100gRårörda lingon

Metod

 1. Sätt ugnen på 250°c varmluft
 2. Väg upp ägg och strösocker i en bunke
 3. Väg upp de torra ingredienserna och blanda med en gaffel
 4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
 5. Vispa ner de torra ingredienserna, på lägsta hastighet
 6. Vispa ner det heta vattnet på lägsta hastighet
 7. Häll upp på bakplåtsklädd plåt och bred ut ett jämnt lager.
 8. Baka i ugn 250°c i 5min
 9. Ta ut ur ugnen, strö strösocker ovanpå kakan och vänd upp den på ett nytt bakplåtspapper
 10. Lossa kanterna försiktigt och dra försiktigt av bakplåtspappret
 11. Låt kakan svalna

Montering

 1. Vispa grädde och bakpulver hårt
 2. VIspa försiktigt ner de rårörda lingonen / alternativt lingonsylt. Viktigt att den inte är för blöt
 3. När kakan svalnar, bred ett jämnt, tunt lager av fyllningen på hela kakan
 4. Rulla den mot dig, fast och tätt
 5. Rulla in den i bakplåtspappret och förvara i kyl, ca 30min, så att den får vila och sätt sig
 6. Skär och servera

Kakan får en mjuk smak av pepparkaka. Vill man ha en kraftigare smak så öka kryddorna med 1g per sort

Jag använder rårörda lingon från Ica Eko

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s