Först av allt, mitt första recept är också riktigt bra. Men processens är lite olika och även några ingredienser. I det första receptet jag skapade börjar man med att göra en fördeg. Sen när degen väl är blandad är det 2x 60min jäsning.
I det här recept är det ingen fördeg och bara 1x 45min jäsning. Jag har även blandat i lite havremjöl och klibbrismjöl för konsistens och smak och så ökade jag saffransmängden, då den inte får lika mycket tid att blomma ut i smak.

Jag insåg hur mycket mer jag lärt mig under det senaste årets alla bak, alla tankar, test, kalkyler och försök. Så med all den kunskapen ville jag göra ett nytt recept, som blev minst lika bra, men som inte krävde en halv dags bakande. Minskade också storleken på receptet, i detta recept får man 12st lussekatter.

Först väger jag upp mjölk och tillsätter saffran, sen väger jag upp alla torra ingredienser förutom psyllium husk i en skål och blandar med en gaffel. I en annan skål väger jag upp smör, kesella och äggvita.
Jag smular jäst i degbunken, tillsätter psylliumet och värmer mjölken och saffranen till 37°c. Sen vispar jag samman mjölken med jäst och psyllium och låter det vila i 10minuter. Efter det tillsätter jag hälften av mjölmixen och blandar samman med maskinens vinge. Sen tillsätter jag resten av mjölet och de övriga blöta ingredienserna och blandar på halv fart i 4minuter. När degen är sammanblandad låter jag den vila i 10minuter, sen delar jag och väger i 12st lika stora bitar, strax över 80g. Rullar ut dem med lät lät mjölade händer, till ca 25cm långa korvar. Formar lussekatter och lägger på bakplåtsklädda plåtar. Plastar sen plåtarna löst och jäser i 45min innan jag bakar av dem. När de kommer ur ugnen penslar jag dem med uppvispar ägg. Så blir de dels glansiga och fina, men framförallt så håller de sig saftiga längre.

MängdIngredienser
12st
180gMjölk
1gSaffran, mald
50gJäst
3gPsyllium husk
80gÄggvita
100gSmör, rumstemp
120gKesella
145gRismjöl
75gHavremjöl
60gKlibbrismjöl
50gMajsmjöl
60gPotatismjöl
11gXantangummi
6gBikarbonat
4gSalt
85gStrösocker
1stÄgg
1st Nypa salt
10gVatten
25gRussin

Metod

 1. Smula jästen i en degbunke, till en köksassistent, tillsätt psylliumhusken
 2. Väg upp mjölk och saffran i en kastrull
 3. Väg upp övriga torra ingredienser i en skål, blanda med en gaffel
 4. Väg upp smör, äggvita och kesella
 5. Lägg russinen i blöt, jag täcker mina med kallt vatten, ställ åt sidan
 6. Värm mjölken till 37°c
 7. Tillsätt saffransmjölken till jästen och psylliumet, vispa slätt och låt vila i 10min
 8. Tillsätt hälften av mjölmixen och blanda med maskinen, jag använder vingen
 9. När mjölet är inblandat, stanna maskinen och tillsätt restan av mjölmixen samt smör, kesella och äggvita. Blanda in mjölet på låg hastighet och öka sedan till medelfart och kör maskinen i ca 4min
 10. Skrapa samman degen och täck, låt den vila i 10min
 11. Ta upp på lätt bakat bord och knåda försiktigt, med mjölade händer
 12. Dela i 12st bitar, ca 80g styck
 13. Rulla till ca 25cm långa korvar och forma
 14. Lägg på bakplåtsklädda plåtar
 15. Häll av russinen och stick ner ett i varje ände
 16. Plasta plåtarna lätt och jäs i ca 45min
 17. Starta ugnen på 175°c. över och undervärme
 18. Vispa ägg, salt och vatten slätt
 19. När de jäst färdigt, baka mitt i ugnen i ca 14min
 20. Ta ut ur ugnen och pensla med det vispade ägget
 21. Låt svalna på galler

Allra godast nybakade när de svalnat, men håller sig mjuka och goda i minst ett dygn. Går såklart även bra att frysa

OBS!
Tänk på att inte rulla dem för hårt. Glutenfri deg har inte samma elasticitet som vetedeg och istället för at bubbla upp så spricker de lätt.

(Se bild nedan)

4 kommentarer »

 1. Åh, det här receptet ska jag prova!
  Men för en som redan satt i sig en sats på 25 lussekatter de senaste 2 veckorna uppstår förstås frågan om det går bra att dubblera receptet? Eller är det bättre att baka i två omgångar?

  Gillad av 1 person

 2. Hej!
  Jag ser att du använder vingen till din köksassistent i många recept. Är det bara för enkelhetens skull eller blir resultatet annorlunda om man använder degkrok eller rulle istället?

  Gillad av 1 person

  • Hej! Jag tror att rullen i en Ankarsrum är likställt med vingen. Skillnaden mellan vingen och degkroken är att eftersom vår deg är mer som en lera än en vanlig deg med gluten i, så följer den inte med runt kroken på samma sätt.
   Med vingen så blandas degen mycket bättre. Det går med krok också men man behöver skrapa ihop degen till och från så att den samlas upp, och arbeta den längre.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s