Klassiskt friterad struva serveras doppad i socker. Ett stående inslag på många julbord. Jag minns det från mina första år i branschen, innan min diagnos. Helt klart något jag minns att jag tyckte om, och som jag till och från saknat sen dess.

Sen finns det en kock, en inspiratör och en otrolig hantverkare i Stockholm, Stefan Ekengren. Han driver restaurang Hantverket och lagar och beskriver mat som tilltalar mig något oerhört. Struva, men inte alltid som något sött, utan som en förrätt eller mellanrätt, flödar till och från förbi i hans flöden. Det väckte mitt struvsug och nu, i juletider var det perfekt att göra en kombo.
Själva struvan, den är densamma, oavsett om man äter den söt, eller salt.
Mitt recept, är min glutenfria tolkning av hans recept, så klart!

Jag vispar ägg och hälften av mjölken. Blandar de torra ingredienserna i en skål och tillsätter dem i vätskan. Vispar slätt och vispar sen i resten av mjölken. Plastar och kyler minst en timma. Skulle smeten vara för tjock så tillsätt lite mer mjölk och vispa samman.

Struvjärnet värmer jag med oljan och när oljan är varm så kan man direkt börja fritera struvorna.

Recept

MängdIngredienser
ca 10st
55gÄgg (1st)
125gMjölk
30gRismjöl
20gHavremjöl
10gMajsmjöl
0,5gXantangummi
3gSalt

Metod

 1. Blanda de torra ingredienserna i en skål
 2. Vispa samman ägget med hälften av mjölken
 3. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa slätt
 4. Tillsätt resten av mjölken och vispa slätt
 5. Låt stå postad i kylen, minst 1h
 6. Värm upp frityrolja, med struvjärnet i oljan, till 180°c
 7. Doppa det varma järnet i smeten, men lämna ovansidan ren
 8. Håll järnet i smeten i 4-5sekunder och flytta sen tillbaka det till oljan ch fritera i 1-2min. Struvan ska vara gyllenbrun och hård, även i mitten av struvan
 9. Ta upp strävan ur oljan och låt den rinna av, över fritösen
 10. Flytta den över ett galler, jag har mitt galler på ett bakplåtspapper. Ta försiktigt loss den, tänk på att järnet är ca 180°c, och att strävan är ganska skör. Har deg bubblat över kanten så ta en skalkniv och skär försiktigt bort, det, så att den är ren. Annars kommer du inte få av den.
 11. Stoppa tillbaka det tomma järnet i den varma oljan i några sekunder och återupprepa från punkt 7-11, tills smeten är slut
 12. Doppa dem i socker när de svalnat och förvara i lufttät burk med lock.

2 kommentarer »

  • Wow, det visste jag inte. Åt där i våras och då hade de inte struvan som alternativ när jag frågade om vad som gick att få.
   Då vet jag vad jag ska hoppas på nästa gång jag går dig. Stefans struvor på Hantverket inspirerade mig till att göra mer med struvan än att bara äta den med socker. Tack för tipset 😃

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s