En stor inspiratör och kreatör är Zeina. Inte många kan väl ha missat hennes saffransbullar från förra året? De har bakats av mängder av människor, stora som små sen dess. Jag har kikat på dem till och från, varit på väg och testat under året, men med andra smaker. Dock har jag aldrig tagit mig tiden. Nu däremot så tog jag tag i det och skapade min glutenfria version av dem. Oj vad jag ångrar att jag inte gjort det tidigare, helt galet gott och saftigt.

Jag valde att koka en egen vaniljcrème till mina, men man kan lika gärna blanda en tjock, kallrörd marsansås eller Dr Oetkers vaniljcrème, om man inte vill lägga tid på det.

Först kokar jag min vaniljcrème och kyler den. Sen väger jag upp alla ingredienser. Jäst och psyllium blandar jag i degbunken, resten av de torra ingredienserna blandar jag i en skål. Mjölk och saffran värmer jag till 37°c och vispar sen ner i jäst och psyllium. Sen får det stå och dra i 10 minuter. Äggvita, smör och kesella väger jag upp i en egen skål. När det gått 10 minuter blandar jag hälften av mjölmixen med mjölkblandningen och vänder samman i maskinen. Efter det tillsätter jag resten av mjölmixen och ägg, smör och kesellan. Blandar allt i maskinen i strax över medelfart, med vingen i cirka fyra minuter.
Skrapar samman degen i bunken och låter den vila i tio minuter. Efter det så delar jag den i tio lika stora bitar, ca 100g per bit. Rullar dem till små bollar och kavlar ut en och en. Tänk på att mjöla både över och under när ni kavlar. Jag kavlar ut den till cirka 20x15cm, lite lätt rundad på ena långsidan. Sen skär jag remsor på en långsidan, halvvägs in, 8-10 remsor per degbit. Spritsar på en sträng vaniljcrème längs andra långsidan och rullar ihop dem, så att man avslutar med remsorna. Formar som en ring och lägger på bakplåtsklädda plåtar för att jäsa. Penslar med vispat ägg och bakar av i förvärmd ugn. Efter det får bullarna svalna innan servering. Vid servering penslar jag dem med smält smör och doppar dem i socker. Supergott!

Recept

MängdIngredienser
10st
Saffransdeg
230gMjölk
1gSaffran, mald
25gJäst
2gPsyllium husk
180gRismjöl
90gKlibbrismjöl
70gMajsmjöl
60gPotatismjöl
10gXantangummi
5gBikarbonat
85gStrösocker
4gSalt
100gKesella
90gSmör, rumstemp
60gÄggvita
Vaniljcrème
1/2 Sats av detta recept
Pensling innan bak
1stÄgg
10gVatten
1gSalt
Pensling till servering
50gSmör, smält
70gStrösocker

Metod

Vaniljcrème

 1. Gör en halv sats vaniljcrème enligt receptet i länken och kyl den.
 2. Vill man inte göra egen så kan man använda sig av Dr Oetkers eller Ekströms kallrörda

Saffransdeg

 1. Smula jäst i degbunken, tillsätt psyllium.
 2. Väg upp mjölken och tillsätt saffran i den
 3. Blanda äggvita, smör ch kesella i en skål
 4. Blanda de övriga torra ingredienserna i en skål
 5. Värme mjölken till 37°c och vispa ner i jäst och psylliumblandningen. Låt stå i 10min och svälla
 6. När physilliumet har svällt, tillsätt hälften av mjölmixen och blanda ut i vätskan, använd en köksassistent med vinge
 7. När mjölet är inarbetat, stanna maskinen och tillsätt restan av mjölet samt smör, kesella och äggvita, blanda samman på låg fart och höj sedan farten till medel på maskinen och kör i 3-4min. Man ska se på degen att de små ”droppformade” klumparna som blir som ojämnheter i början, arbetas in och degen blir jämn
 8. Skrapa ihop degen med en slickepott och vila i 10min

Steg 2

 1. Ta upp degen på mjölat bord, knåda den lätt i mjöl, så den inte klibbar fast
 2. Dela den i 10 lika stora bitar, ca 100g st och rulla till jämna bollar
 3. Kavla ut en bit i taget till ca 20cm bred och 15cm djup bit, mjöla under och lyft försiktigt upp degen medans du kavlar, så att den inte fastnar
 4. Skär 9-10 remsor i ena långsida, skär till mitten av degplattan (se bild)
 5. Spritsa en jämn sträng vaniljcrème längs ena långsidan och rulla försiktigt in vaniljcrèmen i degen.
 6. Forma en cirkel av rullen och lägg på bakplåtsklädda plåtar
 7. Starta ugnen på 225°c över och undervärme
 8. Plasta plåtarna och låt jäsa ca 45-60min

Pensling

 1. Vispa ägg, salt och vatten så det blir slätt
 2. Pensla bullarna med ägget

Baka av

 1. Baka bullarna mitt i ugnen i ca 10min
 2. Ta ut och låt dem svalna på galler

Servering

 1. Innan servering, smält smör och pensla bullarna med
 2. Doppa dem i socker. Jag har mitt socker i en djup tallrik så är det lättare att doppa dem

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s