Alla hjärtans dag närmar sig och i år tänkte jag ge mig på en riktigt klassisk kaka i form av vaniljhjärtat.
Mördeg fylld med vaniljcrème och pudrad med florsocker.

De är inte svåra att baka, men lite pilliga. Först kokar jag en halv sats av min vaniljcrème. Jag testade även några med en färdig pulver vaniljcrème. Med lika mycket fyllning i kakan så lyfte den upp botten och rann utanför kanten, sen när de svalande sjönk det tillbaka och de stängde sig fint. Inuti blev det mest ett hål kvar med fyllning mot skalet. Så det funkar men blir inte lika bra, enligt mig och min lilla smakpanel.

Mördegen gör jag genom att blanda alla torra ingredienser i en bunke, sen tillsätter jag smöret, som ska vara kallt och tärnat. Lite som när man gör scones. Nyper samman smör och mjölmixen till en gryning massa. Sen tillsätter jag ett ägg och arbetar samman med en träslev. Plastar degen och låter den vila i kylen ca 25min.

Formarna penslar jag med smält smör eller flytande smör- & rapsolja, sen bröar jag dem med rismjöl och knackar ut överflödigt mjöl.

När degen vilat delar jag den i två och kavlar ut en halva i taget. Jag kavlar ganska tunt, ca 2mm ungefär och stansar ut cirklar ca 10cm i diameter. Lägger plattorna på formarna och klär dem så att det inte är några luftfickor kvar. Sen kantskär jag bort den deg som hänger utanför formen. Fyller den med ca 2/3 vaniljcrème och vänder dem sen upp och ner på kavlad deg. Pressar till dem så att de försluts och skär sen loss dem runt om. Efter det plockar jag bort all överflödig deg runt formarna ock vänder dem sen med en stekspade. Pickar några hål i dem och bakar av dem på ett galler i botten i ugnen i cirka 15 minuter. När de är klara tar jag ut gallret, låter dem svalan 5-10min innan jag vänder dem upp och ner på en bakplåtspappersklädd plåt och lyfter av formen.

Plåten ställer jag på ett galler och låter dem svalna.

Recept

MängdIngredienser
ca 15st
1/2 satsVaniljcrème
Mördeg
195gRismjöl
50gMajsmjöl
50gPotatismjöl
8gXantangummi
105gFlorsocker
190gSmör, kallt
55gÄgg (1st)
Smör till form
Rismjöl till form
Florsocker

Metod

Sätt ugnen på 190°c över och undervärme och sätt ett galler långt ner i ugnen

Vaniljcrème

 1. Gör en halv sats av det här receptet
 2. Låt den svalna
 3. Lägg upp den i en spritspåse

Mördeg

 1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
 2. Tärna det kalla smöret och nyp samman det med mjölmixen, till en gryning massa
 3. Tillsätt ägget och blanda väl med en träslev
 4. Plasta och platta til degen, kyl den i ca 25min

Montering

 1. Pensla formarna med smält smör eller flytande smör- & rapsolja
 2. Pudra dem med rismjöl och knacka ut överflödigt mjöl
 3. Dela degen i 2 bitar
 4. Kavla ut den ena biten till en tunn platta, ca 2mm tjock. Tänk på att mjöla under över och se till så att degen inte fastnar i bänken
 5. Stansa ut plattor, ca 9cm i diameter. Jag har 6 formar och stansade 6 till att börja med, men stansa efter hur många formar du har.
 6. Fodra formarna med degplattorna och pressa ut degen i hela formen och på kanten
 7. Skär bort överflödig deg som hänger utanför formen, med en skalkniv
 8. Fyll formarna till ca 2/3 med vaniljcrème
 9. Kalva ut degen igen/ alternativt använd den deg som är färdig om den räcker
 10. Vänd formarna upp och ner på den kavlade degen, pressa till så att de fäster i varandra
 11. Skär runt formarna
 12. Vänd upp dem försiktigt, jag använder en tunn stekspade i i metall och för försiktigt i den vid ett av de tjockare hörnen
 13. Picka några hål i dem när de vänt dem, 5-6st per kaka

Baka

 1. Baka dem i nedre delen i ugnen, på ett galler
 2. 190°c över och undervärme, INTE varmluft
 3. Ta ut gallret och låt de svalan i 8-10min
 4. Vänd upp dem på en bakplåtspappersklädd plåt och ta av formen. Formen kan behöva lossa försiktigt med en skalkniv
 5. Sätt plåten på ett galler och låt dem svalna helt

Servering & förvaring

 1. Pudra med florsocker innan
 2. Förvara dem i lufttät burk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s