Välgräddad petit choux, fylld med krämig mandelmassa och toppad med kardemummakryddad grädde. Visst låter det rysligt gott.

Min petit chouxdeg arbetade jag fram redan förra året, när jag hoppas komma med i hela Sverige bakar och ville sätta mig in i roliga bakverk som jag såg i programmet. Sen hamnade receptet i ett fyllt kollegieblock i en hög med andra recept. Nu i semmelsäsongen kom jag på att det vore superkul att testa den här kombon. Så jag dammade av receptet, provbakade det, justerade lite i det ett par gånger innan jag blev nöjd.

Det är en ganska enkel deg och lältbakade små goda bakverk. Jag ser verkligen fram emot fler bakverk med den här degen. Eftersom jag blev supernöjd både med petit chouxdegen men också med semlan.

Först blandar jag alla torra ingredienser i en skål. Sen kokar jag upp smör, mjölk och vatten. Tar av från värmen och arbetar in mjölmixen med en träslev. Sätter sen tillbaka kastrullen på spisen med sänkt temperatur och arbetar degen med träsleven, på värme, ca 1-2min. Tills jag ser att den släpper lite lite smör. Då tar jag av den från värmen och låter den svalna i ca 5-10min. När degen svalnat arbetar jag in ett ägg i taget, men en träslev. Se till att ägget är helt inarbetat innan du tar nästa. När jag arbetat in alla äggen så tillsätter jag lite kallt vatten och arbetar in i degen. Sen för jag över den i en spritspåse och spritsar ca 12-15 jämnstora klickar med deg på en bakplåtspappersklädd plåt, sen bakar jag av dem och låter dem sen svalna på plåten på ett galler.

När de svalnar så gör jag mandelmassan enligt det här receptet. Sen vispar jag grädde som jag smaksätter med kardemumma, både malen och hel mortlad för karaktär och lite florsocker. Jag tar bort locket på petit chouxerna och fyller med mandelmassan, sen toppar jag med grädde och lägger på locket och pudrar med florsocker.

Recept

MängdIngredienser
ca 15st
Petit choux
100gVatten
100gSmör
100gMjölk
120gRismjöl
30gMajsmjöl
30gPotatismjöl
2gXantangummi
2gGuarkärnmjöl
3gBakpulver
6gSalt
10gStrösocker
165gÄgg (3st)
40gVatten
Mandelmassa
2xDetta recept
Kardemummagrädde
230gVispgrädde
20gFlorsocker
2gKardemumma, MALEN
2gKardemumma, HEL
0,5gBakpulver
Florsocker

Metod

Petit choux

 1. Sätt ugnen på 190grader varmluft
 2. Blanda alla torra ingredienser i en skål
 3. Koka upp lika delar smör, mjölk och vatten (spar de 40g vatten till punkt 7)
 4. Tillsätt mjölkmixen i den uppkokade vätskan, arbeta in till en jämn deg med en träslev
 5. Sänk värmen lite på plattan och sätt tillbaka kastrullen, arbeta degen på värmen i 1-2min, tills den släpper lite lite smör, ta då av den från värmen och låt degen svalna i 5-10min
 6. Arbeta in 1st ägg i degen, arbeta väl med en träslev till en jämn deg innan du tillsätter nästa ägg
 7. Arbeta in de andra äggen, ett i taget till en jämn deg
 8. Tillsätt 40g vatten och arbeta in i degen
 9. För över allt i en spritspåse med en stor tyll
 10. Spritsa 12-15st toppar med deg på en bakplåtspappersklädd plåt
 11. Grädda ca 30min i ugnen
 12. Stäng av ugnen och låt de vila i ugnen ytterligare 5min
 13. Ta ut och låt dem svalna på plåten, på ett galler/grytunderlägg

Mandelmassa

 1. Gör dubbel sats av det här receptet
 2. Tillsätt ev lite mer vatten om du vill ha en mjukare konsistens, men jag tycker den är precis lagom och rätt för bakverket

Kardemummagrädde

 1. Mortla den hela kardemumman
 2. Vispa grädden med bakpulver, florsocker, och kardemumman

Montering

 1. Klipp av toppgen på petit chouxerna
 2. Fyll hålen med mandelmassa
 3. Spritsa kardemummagrädde på mandelmassan
 4. Lägg spå locken
 5. Pudra med florsocker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s