Jag tycker att det är svingott om man får uttrycka sig så. Det är gott på nybakade scones, i tårtan, i citronpajen, till chokladkakan och till mycket annat. Kommentera gärna med din favorit.

Till och från sätter jag, eller en kollega in lemoncurd på menyn, nu senast på kommande a la carte på jobbet. Genom åren har jag misslyckats med mer än en, och jag har testat och använt olika recept. I somras kände jag, inför en sommartårta med maräng och jordgubbar att det åter var dags. Men som vanligt lite orolig för att misslyckas igen. Senast jag hade kokat en var till efterrätten på vårt bröllop förra sommaren, och den satte sig aldrig, fick bra guidning av en gammal kollega och hjälte den gången. Av någon, säkert mindre klok tanke landade jag i att det kanske var läge att göra mitt eget recept, på ett sätt som gjorde att jag förhoppningsvis inte skulle misslyckas den här gången. Måttade och skrev mig igenom processen och har nu kokat den 4-5 gånger sedan i början av sommaren och jag blir lika nöjd varje gång. Åt den senast i morse med nybakade kalljästa frallor och färskost.

Jag vill ha min lemoncurd fast men inte hård, krämig helt enkelt, jag vill ha den syrlig men balanserad av sötman. För mig var det då viktigt att receptet baseras på vikt i citronjuicen och inte i antal citroner, som många recept är. Detta framförallt för att mängden saft i en citron varierar mycket beroende på storlek. Jag kokar alltid min på ekologiska citroner också, eftersom jag använder citronzesten.

MängdIngredienser
2 stZest från citronerna
100gPressad citronsaft
150gStrösocker
50gSmör
9gMaizena
2stÄgg
2stÄggulor

Metod

 1. Tvätta citronerna och zesta dem
 2. Pressa citronsaften
 3. Koka upp 70g citronsaft med zest, strösocker och smör
 4. Sila vätskan när den kokat och smöret är smält
 5. Blanda 30g kall citronsaft med maizena
 6. Vispa lätt ihop ägg och äggulor
 7. Häll tillbaka det silade citronkoket i en ren kastrull (jag brukar snabbt vaska av den lilla jag precis använt)
 8. Tillsätt maizenablandningen och äggen
 9. På svag värme, hetta upp blandningen och tills maizenan och äggen tjocknar
 10. Rör i botten med slickepott under tiden
 11. När den är tjock, sila den genom finmaskig trådsil och upp i glasburkar med lock
 12. Stäng locken och låt svalna innan curden placeras i kylen
 13. Ska man använda den så fort den har kallnat till tårta, paj eller liknande brukar jag sila upp den i en skål så den svalnar snabbare

3 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s