Lite förenklat, jag ville baka naanbröd och så ville jag äta indiskt. Men jag hade först ingen aning om vad jag skulle ta mig för. Jag kan fascineras över alla kryddor och smaker i det indiska köket, hur det skiljer sig från min uppväxt men också min skola i köket. Balansen som ofta finns och explosionen som man kan känna i munnen när man äter.

Först började jag med mitt recept på naanbröd och letade mig igenom nätet, framförallt inte på svenska sidor. Världen av inspiration är så mycket större. Det var några rätter som jag såg en del av när jag letade efter brödinspiration och just tikka masala hade jag inte ätit på väldigt länge, aldrig lagat men en rätt jag kom ihåg som väldigt god. Så jag skrev klart utkastet till brödet och bytte fokus.

Även nu googlade jag recept för inspiration och kunskap, framförallt utanför Sverige och jag hittade ett antal recept som verkade riktigt bra. Vred lite, kombinerade lite och landade till slut i den här tolkningen. Så gott, inte svårt men det tar en liten stund med förberedelser osv, helt klart värt varenda minut i köket.

Först börjar jag med marinaden till kycklingen. Det kan vara en utmaning att hitta mald kummin i vanliga matbutiker, jag tror att man får besöka butiker med lite mer influenser och råvaror från vår omvärld. Eller så införskaffar man en kaffekvarn, av modell liten elektrisk med knivar. Perfekt att mixa även andra kryddor med. Jag använder min till och från, men gör man inte det så leta istället upp en påse mald kummin.
När marinaden är blandad tärnar jag kyckligen i 3-4cm kuber och blandar ner den i marinaden. Receptet är på ca 800g men mängden marinad klarar upp till ett kilo kyckling utan problem.

När kycklingen ligger i marinaden så sätter jag bröddegen så att den får jäsa, jag bakar enligt det här receptet.

Medan brödet jäser och kycklingen marineras så börjar jag med såsen.
Jag mäter upp alla kryddor, river vitlök och ingefära och skivar löken. Sen svettar jag lök, vitlök och ingefära i oljan. Tillsätter kryddorna och svettar i ca 30s innan jag tillsätter tomatpurén och svettar lika länge. Efter det tillsätter jag passata, grädde och vatten och låter det sjuda i ca 10min. Efter det sänker jag värmen till lägsta mjöliga.

Kycklingen trär jag på träspett som jag lägger över en ugnsformaro ch bakar av på 250°c i ungefär 13-15min. Efter det plockar jag av dem från spetten och ställer åt sidan.
Parallellt med kycklingen så börjar jag steka naanbröden och lägger dem i en kökshandduk så att de behåller lite av värmen.

När jag stekt hälften av bröden lägger jag i kycklingen i såsen och höjer värmen till strax över hälften och låter kycklingen småputtra i såsen medans jag steker klart de sista bröden.

Jag serverar gärna basmatiris och hackad färsk koriander till maten.

Recept

MängdIngredienser
4-5p
Marinerad kyckling
125gYoghurt naturell
30gCitronsaft
20gVitlök, finriven
15gIngefära, finriven
10gSalt
6gKummin, mald
6gGaram masala
6gPaprikapulver
0,8-1kgKycklingbröst
Tikka masala sås
40gRapsolja
1stGul lök, liten
15gIngefära, finriven
15gVitlök, finriven
3gKummin, mald
3gGurkmeja
3gPaprikapulver
3gGaram masala
10gTomatpure
400gPassata (tomatsås)
150gVatten
125gVispgrädde
Servering
8stNaanbröd
4pBasmatiris
1/2 krukaFärsk koriander

Metod

Marinerad kyckling

 1. Pressa citronsaften
 2. Blanda alla ingredienser i en bunke
 3. Tärna kycklingen i 3-4cm kuber
 4. Blanda kycklingen med marinaden
 5. Plasta och låt marinera minst 2h. Det går att låta den stå längre också.

Tikka masala sås

 1. Skala och skiva löken
 2. Skala och finriv vitlök och färsk ingefära, använd gärna ett zestjärn
 3. Väg upp alla kryddor och övriga ingredienser
 4. Svetta lök, vitlök och ingefära i oljan, tills löken mjuknat lite, utan att få färg
 5. Tillsätt kryddorna och svetta i ca 30s
 6. Tillsätt tomatpurén och svetta lika länge
 7. Tillsätt passata, vatten och grädde
 8. Sjud i ca 10min
 9. Sänk värmen och låt stå tills det är dags att värma upp kycklingen i såsen

Baka kycklingen

 1. Starta ugnen på 250°c varmluft
 2. Trä upp kycklingbitarna på träspätt och lägg så att spetten hänger över kanterna på en djup ugnssäker form
 3. Baka kycklingen i ugnen ca 12-14min
 4. Ta a bitarna från spetten och sjud några minuter i såsen

Servering

Grovhacka en halv kruka koriander och strö över grytan
Servera med nystekta naanbröd och basmatiris om önskat.

Om man vill ha lite mer hetta i rätten så tillsätt någon form av chilipulver med kryddorna, dosera efter smak, men tänk på att vitlöken och ingefäran ger mycket smak och en viss styrka.

Brödet steker jag parallellt med att kycklingen står i ugnen, läs mer om det lite längre upp i texten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s