Jag tyckte väldigt mycket om Twix en gång i tiden, botten, kolan och chokladen funkar väldigt bra tillsammans. Tänk en del på hur man kan återskapa den, men som en kaka och inte godisbit. Jag deltar i en Bakutmaning på Instagram, där man ska baka något varje månad, som följer 3 specifika kriterier. I april var det Trekant, sött, godis och jag landade till slut i att jag skulle ge mig på min Twixkaka, en gång för alla.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Det är några moment, men så värt det när den är färdig. Först börjar jag med botten. Jag blandar alla torra ingredienser i en skål, smälter smöret och blandar sen samman till en gryning massa. Massan pressar jag ut i en bakplåtspappersklädd form och bakar av i ugnen.

När den svalnar och stelnar kokar jag kolakrämen av kondenserad mjölk, smör och råsocker. Värm upp på medelvärme och värm under omrörning tills den tjocknar och blir gyllenbrun i färgen. Häller den då över bottenkakan, fördelar jämnt och bakar sedan av den i ugnen.

När kolan svalnat gör jag en chokladganache, så himla gott och smidigt. Fördelar den över kolan och stoppar ner några Centergodisar i den, för ytterligare choklad och kola till kakan. Ganache gör jag genom att hacka choklad, 75% mörk och 25% ljus. Sen värmer jag grädde tills precis innan den kokar, och slår den över chokladen. Låter det stå och dra i 3min, sen tillsätter jag flingsalt och vispar den med en elvisp, tills den är slät och krämig.

Låter chokladen stelna innan jag skär upp och serverar. Min kaka förvarade jag i rumstemperatur, ville inte ha stenhårda center och ganache.

Recept

MängdIngredienser
ca 12-16 bitar
Twixbotten
60gFlorsocker
110gRismjöl
30gMajsmjöl
25gPotatismjöl
4gXantangummi
4gBikarbonat
110gSmör
Kolakräm
390gKondenserad mjölk
(1 burk)
60gSmör
15gRårörsocker
1gFlingsalt
Chokladganache
150gMörk choklad
50gLjus choklad
200gVispgrädde
2gFlingsalt

Metod

Twixbotten

 1. Starta ugnen på 165°c varmluft
 2. Klä en ungsfast form ca 18x25cm med bakplåtspapper
 3. Blanda alla torra ingredienser i en skåk
 4. Smält smöret
 5. Blanda ned det smälta smöret i mjölmixen
 6. Blanda till en grynig massa
 7. Tryck ut massan i formen, till ett jämnt lager
 8. Baka av i ugnen ca 10-12min
 9. Ta ut och låt svalna

Kolakräm

 1. Höj temperaturen i ugnen till 175°c
 2. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull
 3. Smält smöret i den kondenserade mjölken, på mediumvärme. Ha tålamod och maxa inte plattan, då kommer mjölken att sätta sig i botten och bränna fast
 4. Under omrörning värm tills krämen tjocknar och är gyllenbrun
 5. Häll över den bakade botten och fördela i ett jämnt lager
 6. Baka av i ca 15min, tills den får färg på toppen
 7. Låt kallna i rumstemperatur

Chokladganache

 1. Hacka chokladen och lägg i en skål
 2. Värm grädden tills precis innan den kokar upp
 3. Slå grädden över chokladen och låt stå i 3min
 4. Tillsätt flingsaltet och vispa med elvisp. Börja på låg hastighet och höj succesivt, vispa tills du har en slät kräm
 5. Slå krämen ovanpå kolakrämen som kallnat, fördela till ett jämnt lager
 6. Stoppa ner Centergodis i ganachen
 7. Låt svalna rumstemperatur, tills ganachen satt sig

Servera som den är i lagom bitar. En mäktig kaka som inte behöver för stora portioner.
Förvara med fördel i rumstemperatur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s