Jag har bakat ganska lite med durramjöl genom åren, har alltid nån påse hemma men aldrig riktig kommit mig för. Nyligen så fick jag ett par påsar ekologiskt durramjöl från Lindroos hälsa och funderade på vad jag skulle göra för kul med det mjölet.

Jag landade snart i att frallor vore både gott och roligt att baka. Och tänk om man kunde baka en jäst fralla som gick lite snabbare, men ändå fick både volym och en grymt god konsistens.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Första batchen blev riktigt god men redan när jag rullade bullarna kändes degen lite kompakt. Som jag misstänkte var de lite väl kompakta när de svalanat, även om de var mjuka och fina.
Batch två däremot blev precis som jag ville ha dem. Luftiga, mjuka och med god smak.

Jag börjar med att väga upp alla torra ingredienser förutom socker i en skål, sen väger jag de andra för sig. Löser upp jästen i vattnet, tillsätter socker och vispar samman, sen tillsätter jag oljan och vispar för att efter det låta det stå i 5min så att jästen och sockret börjar arbeta tillsammans. Efter 5min kan man se att det bubblar/skummar lite i vätskan.

Under tiden jästen vaknar till liv så startar jag ugnen och blandar de torra ingredienserna till en mjölmix. Jag tillsätter hälften av mjölet i vätskan och arbetar in i maskinen. Därefter tillsätter jag resten av mjölet och arbetar in i degen, sen ökar jag farten i maskinen och kör den strax över halv fart i 3-4min. Tänk på att alltid använda vingen i din köksassistent. När den är klar skrapar jag samman den i degbunken.

Direkt när degen är klar tar jag upp den på mjölad bänk, delar den i 10st lika stora bitar och formar till runda bollar, med lätt mjölade händer. Jag plastar bollarna lätt och jäser i 20min.

När de jäst klart blandar jag vatten och potatismjöl som jag penslar dem med. Ett bra alternativ till ägg. Sen toppar jag dem med vallmofrön och snittar dem med en vass kniv. Degen är lite kladdig så torka av kniven mellan varje snitt, annars blir det fult, hackigt och kladdigt. Därefter stoppar jag in dem i ugnen, sänker värmen från 250 till 225 … och bakar av dem. När de kommer ut ur ugnen får de svalna på ett galler.

Recept

MängdIngredienser
10st
300gVatten
50gJäst
40gStrösocker
100gRapsolja
155gDurramjöl
40gPotatismjöl
50gRismjöl
10gPsyllium husk
5gXantangummi
10gSoftbake
8gSalt
Pensling
50gVatten
5gPotatismjöl
Vallmofrö Gul
Vallmofrå Blå

Metod

 1. Starta ugnen på 250°c varmluft
 2. Väg upp alla torra ingredienser förutom strösocker i en skål, blanda med en gaffel
 3. Smula jästen i en degbunke till en köksassistent, tillsätt det ljumna vattnet och lös upp jästen
 4. Tillsätt strösocker och rapsolja och vispa samman, låt stå i 5min, så att jästen vaknar och får fart av sockret
 5. Efter det tillsätter man hälften av mjölblandningen och blandar samman i köksassistenten, använd vingen
 6. Tillsätt resten av mjölet och blanda samman i maskinen. Öka farten till medel och blanda väl i 3min
 7. Skrapa samman degen och flytta den till en mjölad arbetsbänk, knåda lätt 
 8. Dela degen i 10st lika stora bitar, ca 75g styck
 9. Rulla bitarna till jämna bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt, platta ut lite lätt
 10. Plasta lätt och jäs i 20min
 11. Rör samman vatten och potatismjöl
 12. Pensla bröden med potatisvattnet och strö över vallmofröna
  Skåra bröden med en vass kniv
 13. Stoppa in i ugnen och sänk värmen till 225°c
 14. Grädda i ca 12min
 15. Låt svalna på galler

Mina bullar har hållit sig mjuka och goda frame i flera dagar. Helt underbart med frallor som inte måste frysas.

2 kommentarer »

 1. I love this recipe, my rolls were really soft and tasty… small question: is the crust supposed to be crispy or soft? Mine were soft and I was looking for a crispy crust … any suggestion?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s