Jordnötter är så gott, så jag vill baka mer med det och med jordnötssmör. Köpte därför hem en burk nyligen, bara för att ha hemma när lusten faller på. Så blev vi bortbjudna och jag är ganska snabb på att erbjuda mig att ta med något bakat till efter maten, denna gången utan plan. Tänkte och funderade en bra stund, dels på vad jag hade hemma men även på vad jag var sugen på att baka, insåg att burken med jordnötssmör stod kvar i skafferiet och tankarna styrdes mot vad jag kan baka med jordnötssmöret. Till slut landade jag i en kladdkaka toppad med jordnötssmör. För att lyfta kakan ytterligare smöras formen och täcks med hackade jordnötter blandade med kakao, för att ge lätt crunch i varje tugga.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Jag börjar med att väga upp alla ingredienser. Sen smälter jag smöret, hackar nötterna och blandar dem med kakao, klämmer ett bakplåtspapper i botten på formen, häller sockret över äggen i bunken och blandar mjölmixen. Smörjer formen med smör, både runt kanten och i botten, sen tar jag jornötsblandningen och rullar runt på kanterna och täcker botten med.

Efter det vispar jag samman ägg och socker, för hand, jag vill inte ha in för mycket luft i smeten. Tillsätter det smälta smöret och vispar till en jämn smet. Sist tillsätter jag mjölmixen och vispar samman. Fördelar i formen, främst genom att hälla runt och inte dra runt smeten, eftersom jag vill att nötterna ska stanna kvar över hela botten.

Öppnar sedan burken med jordnötssmör och rör samman den. Jordnötssmör har en förmåga att skikta sig och om man lägger på hårda klumpar på kakan så kan man inte sprida ut den över hela kakan, så rör samman den med en sked. Jag ställer sedan burken, med en sked i, på vågen och nollar vågen. Så läser jag av hur mycket som minskar. Fördelar jordnötssmöret över kakan och tar sedan en ätpinne, smala delen på skaftet till en tesked, en grillpinne eller liknande och drar runt i jordnötssmöret så att det fördelas över hela kakan i ett jämnare och snyggare lager. Sen bakar jag av den och låter den svalna innan servering.

Recept

MängdIngredienser
10-12 bitar
165gÄgg (3st)
240gStrösoker
225gSmör, smält
80gKakao
65gRismjöl
20gPotatismjöl
10gMajsmjöl
3gXantangummi
1gBikarbonat
1gFlingsalt
120gJordnötssmör
Till formen
60gRostade jordnötter
4gKakao
Smör, rumstemp

Metod

Kladdkaka
Använd en ballongvisp och vispa för hand, inte med elvisp

 1. Sätt ugnen på 175°c över och undervärme
 2. Smält smöret och ställ åt sidan
 3. Väg upp alla ingredienser och hacka jordnötterna
 4. Blanda jordnötterna med kakaon
 5. Klä en springform, ca 23-25cm stor med ett bakplåtspapper, smörj kanterna och pudra med jordnöts- och kakaoblandningen
 6. Blanda mjölmixen
 7. Vispa ihop ägg och socker
 8. Vispa ner smöret i äggsmeten
 9. Vispa ner de torra ingredienserna till en jämn smet
 10. Häll kladdkaksmeten i springformen, fördela den över botten, helst genom att hälla och inte dra runt, så att jordnötterna stannar kvar under kakan
 11. Rör runt jordnötssmöret i burken så att det blir mjukt, oftast är det skiktat när man öppnar burken och om man inte rör samman det så får man hårda klumpar vilket inte blir lika bra i kakan
 12. Fördela jordnötssmöret över kakan och ta en ätpinne eller liknande och rör runt den så att den fördelas jämnt över hela kakan
 13. Baka i nedre delen i ugnen i ca 16-18min. Den ska vobbla när man tar ut den
 14. Låt svalna på galler 
 15. Servera gärna med vaniljglass

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s