Brytbröd känns lite extra festligt och inför Valborgshelgen och till sommarens grillkvällar har jag bakat det här brödet. Smaksatt med fintärnade soltorkade tomater och oljan från tomaterna. Lätt, mjukt och med en lagom smak ser jag fram mot att bjuda på detta framöver.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar till Lindroos Hälsa

Jag börjar med att väga upp alla torra ingredienser i en skål och blanda till en mjölmix. Sen kramar jag ur oljan ut tomaterna och fintärnar dem. Väger upp oljan på tomaterna, samt jäst och vatten och löser sedan upp jästen i vattnet.

Efter det tillsätter jag hälften av mjölmixen och blandar samman. Stannar maskinen och tillsätter resten av mjölet samt de soltorkade tomaterna och oljan. Blandar på medelfart i ca 5min.

Tar upp degen på mjölad bänk, klär en springform med bakplåtspapper och väger sedan upp degen i 8st lika stora bitar, ca 110g styck. Rullar degbitarna till jämna bollar och lägger i formen. Plastar och låter jäsa i ca 45min.

När brödet jäst färdigt så blandar jag vatten och potatismjöl och penslar det med. Man kan pensla med ägg också om man vill. Bakar sedan av det i ca 18min. Låter det sedan vila i formen i ca 3-5min innan det får svalan på ett galler, utan form och bakplåtspapper.

Recept

MängdIngredienser
1st bröd, 8 bitar
380gVatten 37°c
45gSoltorkade tomater
35gOlja från tomaterna
145gDurramjöl
120gRismjöl
50gPotatismjöl
55gMajsmjöl
10gPsyllium husk
8gSoftbake
1gXantangummi
12gSalt
40gStrösocker
25gJäst
Till utbakning
Rismjöl
Pensling
50gVatten
6gPotatismjöl

Metod

 1. Blanda alla torra ingredienser i en skål
 2. Fintärna tomaterna och blanda med oljan
 3. Lös upp jästen i vatten och tillsätt hälften av mjölmixen
 4. Tillsätt resten av mjölmixen samt de soltorkade tomaterna och oljan. Blanda strax över medelfart (4 av 6 på min Kenwood) i ca 5min
 5. Klä en springform ca 25cm med bakplåtspapper
 6. Ta upp degen på lätt mjölad bänk
 7. Knåda lätt och rulla till en jämntjock korv
 8. Dela degen i 8st, lika stora bitar, jag kontrollväger mina så att alla ligger runt 110g styck
 9. Rulla till jämna bollar med lätt mjölade händer och lägg i formen
 10. Plasta lätt och låt jäsa i ca 45min
 11. När degen jäser, starta ugnen på 225°c varmluft
 12. När degen jäst klart, blanda vatten och potatismjöl som du sedan penslar brödet med
 13. Baka av brödet i ca 18-20min.
 14. Ta ut ur ugnen, låt svalna i formen ca 5min, dra sedan över på ett galler och låt dem svalna helt innan servering

Servera gärna med en god olivolja samt flingsalt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s